VDAB-opleiding voor vrachtwagenchauffeur op militair domein in Brasschaat

Minister Brouns opent nieuw oefenterrein voor opleiding vrachtwagenchauffeur op militair domein in Brasschaat. In het afgelopen jaar ontving VDAB meer dan 7.500 vacatures voor vrachtwagenchauffeur. Daarom wil VDAB meer capaciteit voorzien voor kandidaten. Door een samenwerking met Defensie werd extra ruimte gevonden, en kunnen binnenkort nieuwe vrachtwagenchauffeurs de baan op.

Minister van Werk, Jo Brouns: “De arbeidsmarkt staat in brand, ook in de transportsector. Vrachtwagenchauffeurs zijn heel moeilijk te vinden. De geïnteresseerden die er zijn, moeten we de mogelijkheid kunnen bieden om een opleiding te volgen. De ruimte vinden voor zo’n opleiding is niet evident. Dus ik ben blij om te zien dat VDAB die ruimte vindt via een samenwerking met Defensie.”

In de afgelopen 12 maanden ontving VDAB 7.555 vacatures voor vrachtwagenchauffeur. Daarvan stonden eind februari nog 1.495 vacatures open. Met meer dan 400 openstaande vacatures is Antwerpen de provincie met het hoogste aantal. Daartegenover geven minder dan 500 werkzoekenden aan dat ze geïnteresseerd zijn in het beroep van vrachtwagenchauffeur. Zelfs als ze allen over een rijbewijs C/CE zouden beschikken, raken niet alle vacatures ingevuld.

Vrachtwagenchauffeur is dan ook een beroep dat al enkele jaren op de knelpuntberoepenlijst van VDAB staat. De grote vervangingsvraag door de vergrijzing zorgt voor een tekort. Naast enkele voorwaarden zoals een vakbekwaamheidsattest en een medische keuring, zijn een goede lichamelijke conditie en een veilige rijstijl noodzakelijke vereisten voor dit beroep. Ook de arbeidsomstandigheden, zoals de tijdsregeling en de verkeerscongestie, dragen bij tot het knelpunt. Bij de internationale vrachtwagenbestuurders treden lange afwezigheden extra op de voorgrond.

Opleidingen voor vrachtwagenchauffeurs
Er zijn bovendien weinig werkzoekenden met passend rijbewijs en/of de nodige attesten. De chauffeursopleidingen in technische scholen, VDAB-opleidingscentra en rijscholen komen voor een groot deel tegemoet aan de vraag.

In 2022 slaagden 578 werkzoekenden in de opleiding voor vrachtwagenchauffeur bij VDAB. Om zoveel mogelijk werkzoekenden de kans te geven om de opleiding te volgen, breidt VDAB zijn capaciteit uit. VDAB ging op zoek naar extra ruimte om opleidingen voor vrachtwagenchauffeur te kunnen voorzien. Die ruimte vond VDAB bij Defensie. Vandaag wordt een nieuw oefenterrein voor vrachtwagenchauffeur geopend op het militair domein in Brasschaat. Het terrein zal ook gebruikt kunnen worden voor rijopleidingen die andere organisaties geven aan werkzoekenden.

Oekraïense vrachtwagenchauffeurs 
Oekraïense vrachtwagenchauffeurs hebben geen code 95 (vakbekwaamheid) op het rijbewijs en mogen bijgevolg geen beroep voor commercieel vervoer uitoefenen in een land van de Europese Unie. VDAB organiseert daarom als proefproject een bijscholing
vakbekwaamheid voor Oekraïners die al in het bezit zijn van een rijbewijs C. Een tolk helpt om de lessen verstaanbaar te maken voor Oekraïners. Deze opleiding zal ook doorgaan op het terrein in Brasschaat.

“Defensie werkt ondertussen al 15 jaar samen met de VDAB op het vlak van werving, opleiding en re-integratie van arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. Het ter beschikking stellen van Infrastructuur ten voordele van VDAB past dus in het groter plaatje van deze samenwerking.”, zegt kolonel Piet Neckebroeck, verantwoordelijke voor de opleidingen binnen Defensie. “Wij zijn enorm blij dat we na de succesvolle opening van een test- en examencentrum in Peutie nu samen met hen dit tweede centrum kunnen openen in Brasschaat.”

Bjorn Cuyt, directeur VDAB Antwerpen: “Antwerpen heeft het hoogste aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeur. De nood om extra capaciteit voor deze opleiding te voorzien, is hier dus groot. Naast een extra terrein, hebben we ook twee nieuwe instructeurs die hier de cursisten zullen opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Opleidingen staan centraal in de werking van VDAB, en dat is zeker het geval bij dit knelpuntberoep. Er zijn geïnteresseerden in het beroep die vandaag niet beschikken over een rijbewijs C/CE. Met deze extra capaciteit willen we nog meer mensen klaarstomen voor dit beroep.”

Vrachtwagenopleiding

© VDAB

 

Een vraag?

Woordvoerder Joke van Bommel

Woordvoerder

Joke van Bommel

Persdienst Defensie