Operaplein wordt even horecaplein met mobiele keukeneenheid

Van woensdag 31 augustus tot en met vrijdag 2 september kun je letterlijk en figuurlijk proeven van een job op het Operaplein in Antwerpen. VDAB, de stad en Horeca Forma willen op die manier de vele beschikbare jobs in de horeca promoten.

Ook in 2021 beleefde de horeca opnieuw moeilijke tijden, door een uitstroom van werknemers en werkzoekenden die hun jobdoelwit veranderden. Hierdoor ontstond een nijpend personeelstekort in de sector.

De cijfers van VDAB bevestigen de nood aan personeel. In het afgelopen jaar ontving VDAB in het arrondissement Antwerpen 80,8% meer vacatures voor horecapersoneel dan het jaar voordien. Voor de stad Antwerpen is dit zelfs 101,1%. In diezelfde periode daalde in de stad het aantal werkzoekenden met jobambities in de horeca met meer dan 15%.

Troeven

Toch hebben jobs in de horeca hebben heel wat troeven, niet in het minst het veelvuldig contact met klanten en hun appreciatie voor de gastvrijheid en de beleving die je biedt. Daarnaast biedt de sector uitgebreide tewerkstellingsmogelijkheden in uiteenlopende jobs: van kok en hulpkok over zaal- en keukenmedewerker tot kelner en bartender. Om deze verscheidenheid aan jobs in te vullen, staat de horeca open voor alle mensen die goesting hebben om gasten te verwelkomen en een mooie ervaring aan te bieden.

Horecatrailer op het Operaplein

Stad Antwerpen, Horeca Forma en VDAB willen samen het personeelstekort in de sector aanpakken. Daarom laten ze iedereen letterlijk en figuurlijk proeven van een job in de horeca. Van 31 augustus tot en met 2 september kunnen bezoekers met horeca-ambities aan de slag gaan in een mobiele keukeneenheid op het Operaplein in Antwerpen.

Er worden drie dagen workshops georganiseerd. Deelnemers kunnen op deze manier hun talenten en mogelijkheden ontdekken in de horeca. Bovendien organiseert VDAB op donderdag 1 september een jobdate met Antwerpse werkgevers uit de horecasector.

Meer info over het programma vind je op de website van VDAB.

Dit initiatief bouwt verder op de horeca-campagne Goe volk gezocht en het actieplan horeca dat VDAB in het najaar 2021 lanceerde in nauwe samenwerking met partners binnen onderwijs, Horeca Forma en Horeca Vlaanderen. 

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “We organiseren korte workshops in onze horecatrailer. Deelnemers maken er al doende kennis met enkele horecatechnieken zoals heerlijke fingerfood en mocktails bereiden, of ze oefenen skills als kelner, samen met ervaren horeca-instructeurs en -medewerkers. Op die manier laten we onze bezoekers hun talenten ontdekken en maken we hen warm voor een job in de horeca. Daarnaast kunnen geïnteresseerden op donderdag 1 september rechtstreeks solliciteren bij werkgevers uit de horecasector.

Schepen voor sociale economie Tom Meeuws: "Antwerpen bruist als vanouds, en biedt mensen groeikansen, ook en met name in de horeca, die na de pandemie flink opveert en naar goeie krachten snakt. Dit opleidingsproject brengt horeca en talent samen. Foodtrucks kenden we al, dit is nieuw: met deze ‘horecatrailer’  brengen we jobs in de horeca letterlijk naar mensen met goesting in een boeiende job. Nog van dat!

Schepen voor werk en economie Erica Caluwaerts: “Het is recent nogmaals gebleken dat het zeer moeilijk is om horecapersoneel te vinden. De horecatrailer van VDAB is dan ook een perfect initiatief om mensen op een laagdrempelige manier te doen kennismaken met de sector. We hopen dat op deze manier mensen kunnen doorstromen naar een duurzame job in een van de mooiste sectoren.” 

 

Voor meer info over dit persbericht:

Magalie Verstraelen, woordvoerder schepen Erica Caluwaerts, tel. 0487 67 87 03, magalie.verstraelen@antwerpen.be
Karl Apers, woordvoerder schepen Tom Meeuws, tel. 0495 26 26 20, karl.apers@antwerpen.be
Sandra Van Loo, communicatieverantwoordelijke VDAB provincie Antwerpen, tel. 0474 2700 69, sandra.vanloo@vdab.be

 

Vragen als journalist?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo