VDAB en stad Antwerpen tonen met Access Lab dat aanwerven zonder drempels werkt

Tijdens de Terugkomdag op donderdag 11 mei deelden 13 bedrijven samen met VDAB en stad Antwerpen hun ervaringen over het succesvolle project ‘Access Lab’. Binnen dit traject, uitgevoerd door hr-expertisebureau HR3, en met steun van VDAB en stad Antwerpen, leerden recruiters inclusief en drempelloos aanwerven. Zo vonden 20 vacatures al meteen een match. 

Nog nooit zochten zoveel bedrijven naar nieuw personeel als vandaag. Vacatures raken niet ingevuld. De vijver met perfecte kandidaten is leeggevist. En toch blijven werkgevers hengelen naar de ideale kandidaat met het juiste diploma of de gewenste werkervaring. 

VDAB en stad Antwerpen zijn al langer overtuigd dat drempelloos aanwerven een kans is voor de arbeidsmarkt. Access Lab kreeg hun volle ondersteuning. Tijdens het traject bood uitvoerder HR3 de workshops ‘Build My Ecosystem’, ‘Meet & Greet’ en ‘Go Digital’ aan. Een aanpak die gestoeld is op de principes van open hiring en job(re)design, vacatures waardengedreven formuleren en connectie maken met een netwerk van aanbieders van werkplekleren en arbeidsbemiddelaars. 13 bedrijven leerden zo vacatureteksten schrijven die meer kandidaten aantrekken, verder kijken dan een cv, alternatieve wervingskanalen aanboren en van een sollicitatiegesprek een open gesprek maken. Hieruit volgden vijf aanwervingen bij de deelnemende bedrijven op korte termijn. Bijkomend werden nog 15 mensen in dienst genomen op basis van dezelfde en andere herwerkte vacatures tijdens de projectperiode.

Succesvolle aanwervingen bij ZNA
Samira, hr-specialist bij ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen), was een van de deelnemers aan Access Lab. Zij sloot aan bij de Meet & Greet en ontdekte meteen de meerwaarde. “In de workshop van Access Lab had ik geleerd om een open conversatie aan te gaan. Je peilt dan niet meteen naar ervaring of vorige jobs, maar naar motivatie. De sollicitanten waren hierdoor op hun gemak. Er ontstond een echt gesprek en dat maakt het makkelijker om het ware potentieel te zien”, zo deelt Samira haar ervaringen. Samira zag in Mohamed een gemotiveerde kandidaat om het Housekeeping-team te versterken en terecht, want Mohamed werkt intussen vier maanden met veel plezier bij ZNA.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “Werkgevers zoeken nog te vaak naar kandidaten die volledig matchen met het profiel dat ze in hun hoofd hebben en missen daardoor vele potentiële werknemers. Opleiden is het nieuwe rekruteren. Zoek niet naar de ’witte raaf’, maar zoek naar de kandidaat die samen met je bedrijf groeit.”

Schepen voor werk Erica Caluwaerts: “Met dit project zorgen we ervoor dat veel potentieel niet verloren gaat; de motivatie van kandidaten blijft namelijk het allerbelangrijkste.”

Access Lab zit erop en bewees het succes van drempelloos werven. Stad Antwerpen en VDAB blijven hierop inzetten en voorzien hr-begeleiding op maat voor bedrijven die ook kritisch durven te kijken naar de drempels in hun aanwervingsbeleid. 

Meer informatie over de dienstverlening van VDAB voor bedrijven vind je op de vdab.be/werkgevers.

Lees hier het volledige verhaal van de match tussen ZNA en Mohamed.

Access Lab

 

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo