Eerste jobbeurs voor Oekraïense werkzoekenden in het Waasland

Op vrijdag 26 mei organiseren de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), Travi (expert voor opleiding van uitzendkrachten en -kandidaten) en het OCMW van de stad Sint-Niklaas voor het eerst een jobbeurs voor Oekraïense werkzoekenden. De partners bouwen voort op de succesvolle samenwerking in Aalst, Gent en Oudenaarde. 

De deelnemers zullen er in het Oekraïens workshops volgen over de Vlaamse arbeidsmarkt en over solliciteren en werken in België. Daarna volgt de voorstelling van de deelnemende bedrijven en hun openstaande vacatures. Nadien staan de sollicitatiegesprekken met de uitzendkantoren en werkgevers op de planning. Bij de infopunten van VDAB, het Agentschap Inburgering en Integratie en Duo for a Job kunnen ze tenslotte extra informatie opvragen.

Cijfers
Sinds maart 2022 zijn er 10.600 Oekraïners ingeschreven bij VDAB in heel Vlaanderen. In de provincie Oost-Vlaanderen hebben 748 Oekraïners zich ingeschreven bij VDAB, waarvan 38,6% werkt of al heeft gewerkt. Dat laatste cijfer ligt hoger dan het Vlaamse cijfer (36%).

“Met dit aanbod willen de partners hen ondersteunen in de zoektocht naar werk. Want werken heeft  heel wat voordelen,” zegt Freddy Van Malderen, provinciaal directeur van VDAB Oost-Vlaanderen. “Naast het financiële voordeel geeft werk ook structuur aan je leven. Bovendien versnelt het contact met collega’s de integratie in onze samenleving, iets wat op lange termijn niets dan voordelen biedt!”. 

Samen Sterk Voor Werk
Dit initiatief is het resultaat van een sterke samenwerking tussen VDAB, Travi en hun lokale partners. “Als regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt juichen we deze samenwerking zeker toe. Travi brengt de expertise rond uitzendwerk in, VDAB brengt de werkzoekenden en de werkgevers samen. Zo zetten we onze slogan Samen Sterk voor Werk om in actie,” voegt Van Malderen toe. 

Ook Vincent Vandenameele, initiatiefnemer en directeur van Travi, is trots op deze samenwerking: “Dit evenement is de 18de jobdate die we organiseren. We merken dat de Oekraïense kandidaten enorm gemotiveerd zijn om snel een job te vinden, en de uitzendsector kan hen hierbij helpen. Met de steun van de Vlaamse Regering organiseren we specifieke jobdates met workshops voor kandidaten uit Oekraïne. Daarnaast bieden we job-en taalcoaching of technische opleidingen aan om kandidaten te versterken.

 

Freddy Van Malderen
Provinciaal directeur VDAB Oost-Vlaanderen
freddy.vanmalderen@vdab.be
0498 74 64 86 

Adel Mouchalleh
Communicatieverantwoordelijke Oost-Vlaanderen
adel.mouchalleh@vdab.be
0475 72 12 95

Vincent Vandenameele
Directeur Travi
vincent.vandenameele@travi.be 
0478 23 91 61

Maryna Yaroshevych
Project officer Oekraïne
maryna.yaroshevych@travi.be
 

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Oost-Vlaanderen

Adel Mouchalleh