VDAB, Alimento, Cobot, mtech+ en PlastIQ maken werkzoekenden warm voor een job in de industrie

VDAB organiseerde een grote sectordag om samen met de betrokken partners werkzoekenden warm maken voor een job in de industrie.

VDAB organiseerde op maandag 5 september 2022 in Ieper, samen met de sectororganisaties Alimento, Cobot, mtech+ en PlastIQ, een grote sectordag industrie. Met dit initiatief willen de betrokken partners werkzoekenden warm maken voor een job in de industrie. Later volgen nog gelijkaardige initiatieven in andere West-Vlaamse regio’s.

Industriële knelpuntberoepen

De krapte op de arbeidsmarkt treft veel sectoren. Dit geldt zeker ook voor de industrie. Op de lijst van knelpuntberoepen vinden we heel veel en heel uiteenlopende industriële beroepen zoals technisch leidinggevenden, technici proces en productie, technici elektromechanica, tekenaars, bakkers, vlees- en visbewerkers, textiel- en confectiearbeiders, houtbewerkers, lassers, monteurs, operatoren… Daarom sloegen VDAB, Alimento (voedingssector), Cobot (textielsector) , mtech+ (metaal en technologische industrie) en PlastIQ (kunststofsector) de handen in elkaar om via sectordagen extra toeleiding naar de industrie te realiseren.

Sectordag Ieper

Op maandag 5 september vond de eerste sectordag plaats in het VDAB-opleidingscentrum in Ieper. VDAB nodigde hiervoor 250 werkzoekenden uit. Zij kregen eerst in groep een voorstelling van de jobmogelijkheden in de verschillende industriële sectoren. Daarna volgde een speeddate waarbij de werkzoekenden een individueel gesprek hadden met de aanwezige sectorconsulenten zodat ze konden nagaan of een tewerkstelling in een bepaalde (sub-)sector iets voor hen zou kunnen zijn.

VDAB maakte van de gelegenheid gebruik om de cv’s van alle aanwezige werkzoekenden te checken en waar nodig, op punt te stellen. De werkzoekenden kregen ook een geleide rondleiding in het centrum zodat ze van dichtbij konden kennismaken met het ruime opleidingsaanbod. Tenslotte besprak een VDAB-bemiddelaar met hen de beschikbare vacatures in de regio en verwees hen, waar mogelijk, door naar de desbetreffende werkgevers.

Wordt vervolgd

Ieper was de eerste locatie waar een West-Vlaamse sectordag industrie plaats vond. Op 22 september vindt een gelijkaardig initiatief plaats in Veurne. In oktober volgen er sectordagen industrie in Kortrijk en Roeselare. Daarna komen ook nog Brugge en Oostende aan bod.

Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen: “Onze provincie telt heel wat industriële bedrijven. Veel van hen zijn hard op zoek naar extra medewerkers. Vooral technische profielen zijn echter moeilijk te vinden op onze krappe West-Vlaamse arbeidsmarkt. Vanuit VDAB doen we er dan ook alles aan om, samen met onze partners, werkzoekenden te informeren, op maat op te leiden en toe te leiden naar de sector.”  

 

Alimento

Alimento groepeert sectorale diensten voor voedingsbedrijven, hun werknemers, bakkers en onderwijs.Je kunt bij Alimento terecht voor opleidingen, personeels- en organisatieadvies, financiële voordelen en aanvullend pensioen.

Cobot

Cobot is het sectorale opleidingscentrum voor de textielindustrie. Cobot adviseert en assisteert (kandidaat-)werknemers uit de textielsector op diverse scharnierpunten van hun loopbaan en ondersteunt en begeleidt hen bij het ontwikkelen en versterken van hun competenties doorheen hun loopbaan. Cobot helpt ook textielbedrijven bij het uitwerken van een competentiebeleid en van een divers personeelsbeleid.

mtech+

Als loopbaanfonds uit de sector van de metaal- en technologische industrie, wil mtech+ in een snel veranderende omgeving bijdragen aan kwaliteitsvolle loopbanen en werkzekerheid (binnen of buiten het bedrijf of sector - voor zowel huidige werknemers als potentiële werknemers) enerzijds en aan de competitiviteit en wendbaarheid van ondernemingen anderzijds.

PlastIQ

PlastIQ organiseert opleidingen en trajecten met als doel competenties van de toekomstige en huidige werknemers in de kunststofsector te verstevigen en de instroom van geschoolde medewerkers in de kunststofindustrie te verzekeren.  

Vragen als journalist?

Communicatieverantwoordelijke West-Vlaanderen

Johan Vandevyvere