U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Ervaring niet vereist

Werk vinden zonder ervaring op je cv, makkelijker gezegd dan gedaan? Niet met een IBO of individuele beroepsopleiding. Dan krijg je eerst een opleiding op de werkvloer, en word je nadien aangeworven. VDAB-consulent Wouter uit Dendermonde legt uit hoe dat werkt.

Of het nu gaat om een garagist, een restauranthouder of een boekhouder: het liefst zien werkgevers hun medewerkers zo snel mogelijk vlot meedraaien in hun bedrijf. Iemand zonder ervaring aanwerven en eerst nog opleiden? Nee bedankt, dat kost tijd en geld.

Mooie deal

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Dan veeg je bij een volgende sollicitatie de argumenten zo van tafel. Want een IBO maakt het voor werkgevers net gemakkelijk en aantrekkelijk om iemand aan te nemen zonder ervaring. De reden? De werkgever krijgt de tijd om je op te leiden, en moet gedurende die periode geen loon voor je betalen.

Wouter Lammens, IBO-consulent bij VDAB, legt uit hoe een IBO werkt: 'Als je wordt aangeworven via een IBO, krijg je van je werkgever eerst een opleiding op de werkvloer. Afhankelijk van je studies en ervaring, duurt die opleiding vier weken tot zes maanden.

Tijdens de opleiding behoud je je werkloosheidsuitkering, maar krijg je er via VDAB een vergoeding bovenop. Zo kom je aan een volwaardig loon, terwijl de kosten voor de werkgever beperkt blijven. Hij moet enkel een premie betalen aan VDAB.'

Na de opleiding

Eens je opleidingsperiode voorbij is en je de kneepjes van het vak onder de knie hebt, geeft de werkgever je een contract.

Wouter: '85% van de IBO'ers wordt na zijn opleidingsperiode aangenomen en blijft aan het werk. Dat zijn mooie cijfers, die aantonen dat IBO werkt. De 15% die niet aangeworven wordt, haakt af om verschillende redenen. Sommigen vinden tijdens hun IBO ander werk, anderen slagen er niet in de nodige vaardigheden onder de knie te krijgen, of het lukt hen niet gemaakte afspraken te respecteren.'

IBO troef

Ben je overtuigd en zou je graag een IBO volgen? Je kan je interesse op twee manieren tonen aan werkgevers.

  • Vermeld in je cv dat je wil werken met een IBO, of zeg het tijdens je sollicitatiegesprek. Bereid telkens een woordje uitleg voor, en verwijs naar de site van VDAB voor meer info.
  • Ga op zoek naar 'IBO-vacatures'. Daarin vermelden werkgevers spontaan dat ze op zoek zijn naar kandidaten die voor IBO in aanmerking komen. Je vindt deze vacatures in onze jobdatabank als je bij trefwoord 'IBO' ingeeft.

Meer weten? vdab.be/ibo.
 

Stijn Hüwels

Gepubliceerd in