Welzijn

Thuiswerktips

Af en toe een dag van thuis uit werken helpt om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Maar elke dag thuiswerken? Als je huisgenoten er ook zijn? Weken na elkaar? Dat is andere koek. We beschrijven enkele valkuilen, en geven tips.

Valkuil: ik heb moeite om aan mijn werkdag te beginnen, en gedisciplineerd vol te houden.

Tip: breng structuur in je dagen door een thuiswerkplanning op te maken.

  • Noteer aan het begin van de week om welk uur je elke thuiswerkdag begint, en wanneer je stopt.
  • Deel je werktijd op in blokken, en bepaal welke taak je tijdens welk blok uitvoert. Dat zorgt niet alleen voor structuur in je dag, maar ook in je hoofd.
  • Neem na elk blok een pauze. Zo blijft je concentratie optimaal, en heb je iets om naar uit te kijken.

Valkuil: ik krijg rug- en nekpijn door een slechte houding achter mijn laptop.

Tip: richt je thuiswerkplek op een eenvoudige manier ergonomisch in.

  • Plaats je computerscherm op ooghoogte. Bijvoorbeeld door een aantal boeken of een opbergdoos onder je laptop te schuiven.
  • Nu je scherm op ooghoogte staat, heb je een apart toetsenbord en een aparte muis nodig. Plaats die allebei 15 à 20 cm verder dan het begin van je bureau.
  • Kies een stoel waar je zo comfortabel mogelijk op zit. Een stoel die beweging toelaat -zoals ronddraaien of heen en weer wiebelen- zorgt ervoor dat je automatisch meer beweegt en komt je rug en nek ten goede. Een aanpasbare bureaustoel is natuurlijk het beste.
  • Werk aan een tafel met de juiste hoogte. Als je veel moet typen op een toetsenbord, is dat een tafel op ellebooghoogte. Ben je klein? Verhoog je stoel, bijvoorbeeld door er een plank onder te leggen. Ben je groot: plaats blokjes onder de tafelpoten.
  • Plaats een voetenbankje of poef onder je bureau waarop je af en toe je voeten kan laten rusten.

Valkuil: ik kan me niet concentreren door de heisa rond corona.

Tip: zet je gsm op stil en schakel nieuwsupdates uit.

Maak je geen zorgen: tijdens je pauze of na je werkdag krijg je heus alle belangrijke info binnen via de alomtegenwoordige media.

Valkuil: ik voel me steeds minder gemotiveerd en betrokken bij mijn werk.

Tip: hou zoveel mogelijk contact met je collega's.

  • Spreek af om dagelijks -liefst 's morgens- met je collega's een kort videogesprek te doen. Bijvoorbeeld via Google Hangouts Meet. Zo kan je vertellen wat er vandaag op je werkplanning staat, en blijf je op de hoogte van waar je collega's mee bezig zijn.
  • Richt een groep op in Whatsapp. Daar kan iedereen zijn besognes of grappen over corona kwijt. Ideaal om tijdens de pauze te bekijken en stoom af te blazen.
  • Maak een groepschat aan met je collega's. Bijvoorbeeld met Hangouts chat. Chatten 'praat' net iets vlotter dan e-mailen.

Valkuil: ik zit minder goed in mijn vel door al dat thuiszitten.

Tip: beweeg!

  • Ga naar buiten en jog, wandel of fiets tijdens je middagpauze.
  • Laat je lievelingsnummer door de boxen knallen en dans even al je spieren los.
  • Volg een virtuele sportklas. Met de trefwoorden workout, yoga of cardio vind je vast een sportles die bij je past.

Ook interessant

Meer werkplezier

Is werkplezier iets abstracts voor je? Jammer, want je bent ongeveer een derde van je dag aan het werk. Met onze 4 concrete tips krijg je meer plezier in je job.

Vierdaagse werkweek

Werk je in de privé? Dan kan je sinds 20 november een vierdaagse werkweek aanvragen. Je doet je werk dan in vier dagen van 9,5 uren in plaats van in vijf dagen van 7,6 uren. 

Relatie op het werk

Cupido kan overal toeslaan, dus ook op het werk. Het is zelfs logisch dat je ooit eens gevoelens krijgt voor een collega. Wat als het gebeurt?