U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wonen en werken in de wereld

Heb je ook soms het gevoel dat je pas écht leeft als je op reis bent en niet meer vastzit in je dagelijkse routine? Voor Lien was dat heel herkenbaar. Ze genoot zo van haar wereldreis dat ze besloot om niet meer terug te keren en te blijven reizen. Ondertussen is ze al drie jaar onderweg en bezocht ze 40 landen. Het verhaal van een digitale nomade.

Lien (34 jaar) vertelt: “In 2010 richtte ik een consultancybedrijf op dat ondernemingen begeleidt bij organisatieveranderingen. In het begin was het ongelooflijk zwaar, maar dat vond ik niet erg. Ik was mijn eigen baas en kon doen en laten wat ik wou. Maar toen werd alles anders: mijn vriend en ik gingen onverwacht uit elkaar. Dat was een verschrikkelijke tijd, wellicht een van de donkerste periodes van mijn leven. Om weer op adem te komen, deed ik mezelf een reis van een maand cadeau naar Kenia. Die vakantie deed me enorm goed. Zo goed, dat ik besloot om het wat rustiger aan te doen en een wereldreis te maken.

Guur achterstraatje

In 2011 begon ik aan mijn wereldreis. Ik overnachtte in hotels of guest houses en trok van het ene land naar het andere zonder een welbepaald plan. ‘k Liet me leiden door mijn gevoel en de verhalen van andere reizigers. ‘k Beleefde een geweldige tijd en was ook totaal niet eenzaam. Als je jezelf graag ziet en je eigen beste vriend bent, voel je je nooit alleen.

Er was wel één minpunt: het besef dat dit niet kon blijven duren. Voortdurend spookte de gedachte door mijn hoofd dat dit niet het echte leven was en dat ik ooit zou moeten terugkeren naar de realiteit. Maar toen ontmoette ik in Georgetown op een terras in een guur achterstraatje een Amerikaan, een Argentijn en een Zwitsers koppel. We dronken illegaal geïmporteerd bier en raakten aan de praat. Als snel volgden er filosofische gesprekken over het leven en de rol die reizen hierin kan spelen. Bleek dat zij allemaal al jaren een nomadische levensstijl hadden en voortdurend rondtrokken. Die avond besefte ik: “Hé, als ik zin heb om altijd te reizen, dan kan ik dat toch ook gewoon doen!” En zo geschiedde…

Beste ijscrème

Sinds 2012 ben ik permanent aan het reizen. Ik heb speciaal voor jullie MagEzine eens geteld hoeveel landen ik al bezocht heb. Het zijn er exact 40. Momenteel ben ik in Penang in Maleisië, maar morgen vlieg ik naar Yogyakarta in Indonesië.

Soms voelt een plek zo goed dat ik er gewoon niet weg wil. Dan blijf ik wat langer. Zoals onlangs bijvoorbeeld in Santiago de Chile, waar ik meer dan twee weken ben gebleven om elke dag de beste ijscrème ter wereld te kunnen eten. Meestal blijf ik ergens langer dan voorzien omdat ik niet alles op tijd gegeten krijg. (lacht)

Centen verdienen

Uiteraard moet er ook geld in het laatje komen. Daarom heb ik naast mijn consultancybedrijf nog drie andere bedrijfjes. Af en toe moet ik ervoor naar België of Maleisië reizen, maar voor het grootste deel kan ik ze gewoon via mijn laptop runnen.

  • Heritage on a Plate: een online ‘food tour’ bedrijf. Toeristen kunnen via de site een food tour boeken in Penang in Maleisië. Een assistent in Pakistan behandelt de boekingen en een gids in Penang neemt de toeristen op sleeptouw naar de beste eetplekken van de stad. De meeste bezoekers vinden ons via Tripadvisor.
  • Zeker Van Haar Zaak: een ondernemersnetwerk dat ik samen met andere vrouwelijke ondernemers oprichtte. Bedoeling: vrouwelijk ondernemerschap stimuleren door te inspireren en adviseren. Je kan op onze website een ‘online crash course’ volgen om na te gaan of ondernemen in jou zit en getuigenissen lezen van vrouwelijke ondernemers. Daarnaast bieden we tegen betaling events en ondernemersclinics aan die georganiseerd worden door ervaren vrouwelijke bedrijfsleiders en experts.
  • NoMadBelgian: een food- en reisblog waarop ik mijn ervaringen neerschrijf en waarvoor ik gesponsord word.

Ik beschouw mijn ondernemingen als een middel om het leven te kunnen leiden dat ik wil, maar ze zijn geen doel op zich. Ik probeer er dan ook zo weinig mogelijk tijd in te steken. Voorlopig lukt het om er mijn reizen mee te bekostigen, en meer moet dat niet zijn. Hout vasthouden dat het zo blijft!”

 

E-mail: lien@zekervanhaarzaak.com

 

Barbara Peirs

 

  • Wil je ook graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.

  • Lees meer getuigenissen over wonen en werken in het buitenland.

Gepubliceerd in augustus 2015