U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Koppige knelpuntberoepen

Weet je nog niet wat je gaat studeren? Bekijk dan eens onze lijst met knelpuntberoepen. Daar vind je alle beroepen waarvoor werkgevers amper goede kandidaten vinden. Willem Vansina van de VDAB-studiedienst licht toe: ”Het zijn vooral vacatures voor technische functies die moeilijk ingevuld raken.”

De VDAB-studiedienst publiceerde onlangs de nieuwe knelpuntberoepenlijst. Op deze lijst vind je de beroepen waarvoor de vacatures in 2014 moeilijk ingevuld geraakten. Bij elk beroep op de lijst wordt vermeld waarom het in Vlaanderen een knelpunt is. Daar zijn drie mogelijke redenen voor:

  • Er zijn te weinig afgestudeerden.
  • De kandidaten beschikken niet over de vaardigheden die werkgevers zoeken.
  • Het beroep is niet populair door onaantrekkelijke arbeidsomstandigheden zoals stress, weekendwerk, laag loon…

Verdwenen

Willem Vansina: “In vergelijking met vorig jaar, zijn er enkele beroepen verdwenen. Wegenwerker bijvoorbeeld omdat er tegenwoordig minder geïnvesteerd wordt in nieuwe wegen. Metselaar is eveneens van de lijst verdwenen, maar andere bouwberoepen zoals schrijnwerker, dakdekker of installateur van sanitair zijn wel nog van de partij.

Ook het beroep van leerkracht vind je niet langer terug in de lijst. Het rekruteren van leerkrachten blijft wel moeilijk voor sommige vakken, zoals wiskunde.

Nieuw in het overzicht zijn gespecialiseerde artsen: er zijn te weinig geriaters, neurologen, urgentie- en kinderartsen in Vlaanderen. Ook aan opticiens is er een tekort.”

Koppig

Daarnaast zijn er beroepen die jaar na jaar op de lijst blijven staan. Willem Vansina: “Vooral technisch geschoold personeel zoals onderhoudsmecaniciens, technici en ingenieurs vind je elk jaar terug. En doordat er de volgende jaren heel wat technisch geschoolden op pensioen gaan, zal de vraag naar deze beroepen nog toenemen.”

Ondanks de grote vraag naar technisch geschoold personeel, blijft het moeilijk om techniek populair te maken bij jongeren. Dat blijkt uit de zopas verschenen studie van de schoolverlaters. Hoewel technisch onderwijs de beste opstap naar werk biedt, is het aantal afgestudeerden met een TSO-diploma de laatste twee jaar met zes procent gedaald.

Ben je technisch aangelegd en wil je snel werk vinden, dan weet je dus waarvoor te kiezen!

Knelpuntberoepenlijst

Schoolverlatersrapport

 

Stijn Hüwels

Gepubliceerd in juli 2015