Bijleren

Prachtige presentaties

Maak je al jarenlang trouw gebruik van PowerPoint om presentaties te maken? Dan is het hoog tijd om eens iets nieuws te proberen. Op het internet vind je talloze alternatieven. We belichten onze drie favorieten en geven drie do’s and don’ts voor de ultieme presentatie.

Prezi

Wil je een dynamische presentatie? Dan zit je goed bij Prezi. Je begint met het aanmaken van een account, en het kiezen van een lay-out. Dit doe je simpelweg door een sjabloon aan te vinken dat jou bevalt. Daarna voeg je de inhoud van je presentatie toe aan het sjabloon en doet Prezi de rest. Kenmerkend zijn de in-en uitzoomende of draaiende effecten waarmee je je publiek door de presentatie loodst. Let er wel mee op: als je te snel door je presentatie gaat, dan wordt het dynamische effect storend voor je publiek.

De online versie van Prezi is gratis. Concreet betekent dit dat je je presentatie op prezi.com bewaart en dat iedereen die internet heeft, ze kan bekijken. Wil je niet dat iedereen ze kan bekijken of wil je ze kunnen gebruik bij een klant zonder internet? Dan moet je betalen.

Slidebean

Een andere interessante tool om presentaties te maken is Slidebean. Ook hier kan je -nadat je je aangemeld hebt-  een sjabloon kiezen. Je hebt de keuze tussen een sjabloon waarbij je helemaal zelf je inhoud ingeeft of een sjabloon dat gelinkt is aan een onderwerp. Bijvoorbeeld: ‘pitch van 3 minuten’, ‘bedrijfsvoorstelling’, ‘maandelijks marketing rapport’, ‘teamvoorstelling’… Ga je voor zo’n sjabloon, dan moet je alleen maar de vragen beantwoorden die er opgesomd worden en klaar is Kees. Je hebt een inhoudelijk perfect opgebouwde en professioneel ogende presentatie.

Handig is dat Slidebean een eigen fotobank heeft waarmee je gemakkelijk afbeeldingen en achtergronden kan toevoegen. Gebruik je graag grafieken en diagrammen? Ook die kan je via Slidebean snel maken en mee op je slide plaatsen.

Online is Slidebean gratis. Je kan maximum vijf presentaties bewaren. Wil je er meer dan vijf of wil je je presentaties niet online bewaren, maar downloaden? Dan moet je betalen.

Haikudeck

Onze derde favoriet is Haikudeck. Net als Slidebean heeft Haikudeck een eigen fotobank en de mogelijkheid om grafieken te maken en toe te voegen. Het grote voordeel van Haikudeck is dat het helemaal gratis is.

Drie do’s and dont’s

Bereid je voor op wat er fout kan gaan

Zorg ervoor dat je alles wat in de rand fout kan gaan in de hand houdt. Ga na waar je precies moet spreken. Hoelang? Hoe groot is de groep? Welk soort microfoon is er? Werkt hij behoorlijk? Ga je rondwandelen tijdens je presentatie of sta je stil? Weet je hoe de beamer werkt? Staat de presentatie op je laptop of op je memory stick?

Grijp je publiek direct bij de keel

Begin met een opener die je toehoorders aanspreekt. Dat kan een statement zijn, een vraag, een anekdote, een grap, een vaststelling of een beeld. Bedoeling is dat ze zin krijgen om verder naar je te luisteren. Leer deze eerste woorden vanbuiten. Zo bedwing je je beginzenuwen en heb je het gevoel dat je goed gelanceerd bent.

Hou het kort
De meeste presentaties duren veel te lang. Alles vertellen wat je weet over een onderwerp, is het domste dat je kan doen. Beperk je tot drie kernboodschappen waarvan je zeker wil dat je publiek ze meekrijgt. Geef bij elke kernboodschap argumenten of voorbeelden die uit het dagelijkse leven komen en zo concreet mogelijk zijn. Dan kunnen ze zich er iets bij voorstellen.

Deze tips zijn afkomstig van stemcoach en trainer Harald Van Beeck. Meer info vind je op Expert Academy.