U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Verdiende loon

Ben je al even aan de slag bij je werkgever, en ben je erg goed geworden in je job? Of kreeg je er een pak verantwoordelijkheden bij? Dan ben je vandaag meer waard voor je bedrijf dan op de dag dat je aangeworven werd. Vraag is: word je ook navenant betaald? Zeven tips om je verdiende loon in de wacht te slepen.

1. Durf

Wil je al een poos je loon bespreken met je baas, maar maakt hij geen aanstalten om erover te beginnen? Trek dan je stoute schoenen aan en vraag zelf een loononderhoud aan. Zo bespaar je jezelf nog meer frustratie.

2. Verzorg je timing

Het beste moment om je financiën bij de baas aan te kaarten, is vlak voor hij de budgetten voor het volgende werkjaar opstelt. Gebeurt dat in december? Vraag dan een gesprek aan in november, en niet in januari. Anders wordt je vraag misschien wel op de lange baan geschoven wegens… geen budget.

3. Plaats jezelf in de spotlights

Opslag krijg je niet zomaar, dat moet je verdienen. Ga er niet vanuit dat je baas wel weet hoe goed je verkoopcijfers zijn, of hoeveel zwaarder je takenpakket werd. Zet de redenen waarom je vindt dat je opslag verdient op papier, en gebruik die lijst tijdens het gesprek als houvast om je vraag te beargumenteren.

4. Wees duidelijk

Uit onderzoek blijkt dat je meer kans maakt op een positief antwoord als je eerst duidelijk maakt dat je opslag wil, en pas daarna zegt waarom je dat verdient. Raap dus al je moed bij elkaar, en kies voor een duidelijke opener à la: “Ik kom praten over een loonsverhoging” of “Ik zou graag opslag willen”. Let op: duidelijk zijn is niet hetzelfde als bruuskeren. Blijf altijd beleefd en respectvol.

5. Fixeer je niet op één bedrag

Een hoger loon is meestal het resultaat van een onderhandeling. Vraag daarom geen “100 euro extra per maand” maar situeer de gewenste verhoging tussen twee bedragen in. Bijvoorbeeld: “Ik dacht aan een opslag tussen de 90 en 110 euro per maand.” Zo creëer je de nodige ruimte voor onderhandeling én kom je flexibeler over.

6. Bedenk op voorhand wat je 'wisselgeld' is

De kans bestaat dat je baas zegt: "Hoger dan dit loon kunnen we echt niet gaan". Zorg dan dat je op dat moment een lijst bij de hand hebt met dingen die misschien wel kunnen, en waar je ook tevreden mee bent: een laptop, gsm, elektrische fiets…

7. Verander van job

Gaat je baas niet in op je wensen, en kan je je daar niet bij neerleggen? Dan is ander werk zoeken een optie. Interessant om te weten: uit recent onderzoek blijkt dat 38% van de Belgische HR-managers vandaag méér bereid is om met kandidaten over het salaris te onderhandelen, dan vorig jaar. In Vlaanderen loopt dit aantal zelfs op tot 44%. De meerderheid van HR-managers vindt wel dat verloning pas besproken mag worden in het tweede sollicitatiegesprek. Dus ‘hold your horses’ en respecteer deze timing!

Krik je salaris op in vier stappen, Metro

vdab.be/magezine/loon

vdab.be/magezine/opslag

roberthalf.be/loon

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in