Welzijn

Elke stap telt

Nam jij je begin dit jaar voor om meer aan sport te doen, maar kwam daar nog niet veel van in huis? Geen paniek: het is nooit te laat om aan je gezondheid te werken. Sterker: om gezond te zijn, moet je je helemaal niet hijgend in het zweet sporten. Gewoon elke dag stappen, zorgt al voor een positief effect.

Stappen is gezond, daar zijn alle dokters het over eens. Het is goed voor je hart en bloedvaten, het verlaagt de kans op diabetes en het houdt je gewicht op peil. Geregeld rondwandelen is ook een uitstekende remedie tegen typische kantoorkwaaltjes, zoals een stijve nek en rugpijn. En wandelen is goed voor de geest: het stimuleert de creativiteit en maakt je optimistischer. Het kost bovendien niets en vergt geen voorbereiding. Niets dan voordelen dus! En toch doen we het te weinig.

10.000

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Vlamingen te weinig beweegt. De reden? Lichaamsbeweging is in onze samenleving overbodig geworden. Om ons te verplaatsen nemen we de auto, fysieke arbeid gebeurt door machines en in onze vrije tijd zijn we ook niet bijster actief, denk maar aan al die avonden voor de buis…

Hoeveel moet je dan bewegen? De Wereldgezondheidsorganisatie raadt ongeveer 10.000 stappen per dag aan. Op een doordeweekse dag doe je er al zo’n 6.000: je bent dus maar 4.000 extra stappen verwijderd van het streefdoel. Moet lukken, toch?

Zelf tellen

We namen de proef op de som, en sloegen aan het wandelen. Maar hoe weet je hoeveel stappen je per dag zet? Voortdurend lopen tellen is gelukkig niet nodig: een stappenteller doet dat voor jou. Stappentellers vind je in sportzaken of bij de apotheker. Ook sommige smartphones zijn er mee uitgerust. Het enige wat je moet doen is dit toestelletje bij jou houden, in je broekzak of in je tas.

Getest

Hoe verliep de test? ’s Ochtends gingen we te voet naar het station in plaats van met de bus. Dit nam 20 minuten in beslag en leverde ons 2.000 stappen op. De afstand station-kantoor deden we in vijf minuten met net geen 1.000 stappen. Ondanks onze kantoorjob zaten we in de voormiddag niet stil, met 600 stappen tot gevolg. En aangemoedigd door het oplopende aantal op het schermpje van onze teller, maakten we ’s middags een wandeling van een half uur, goed voor 3800 stappen. ’s Avonds op de trein hadden we de 10.000 al gehaald. Na de wandeling terug naar huis, klokten we af op bijna 12.000 stappen. Missie geslaagd.

Conclusie

10.000 stappen per dag is niet overdreven veel, en meer bewegen is relatief eenvoudig in te passen in je dagelijkse routine. Hoe? Laat voor korte afstanden de auto of de bus voor wat ze zijn en ga te voet. Neem overal zoveel mogelijk de trap en maak ’s middags of ‘s avonds een wandeling. Voor je het weet zit je aan je 10.000 stappen.

Meer weten? Op 10000stappen.be, een initiatief van het VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) en de UGent, vind je tips en informatie.

Ook interessant

Luieren loont

Dagdromen, een warm bad nemen, naar Nonkels kijken… Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het belangrijk om je denkend brein geregeld rust te gunnen. 

EHBO op het werk

Je collega valt plots flauw tijdens een vergadering. Wat nu? Kijk je angstig rond en hoop je dat iemand anders de held speelt? Of schiet je zelf in actie?

Menopauze op het werk

Ans getuigt: “Tijdens vergaderingen kreeg ik de ene opvlieger na de andere. Het zweet stroomde over mijn lijf en gezicht. Het enige dat ik kon doen was blijven ademen.”