U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Hoe hou ik de moed erin?

Vacaturesites uitpluizen, sollicitatiebrieven schrijven, cv’s opmaken, op gesprek gaan, afwijzingen incasseren… Werk zoeken is een intensieve en soms frustrerende bezigheid. Als een job dan ook nog eens op zich laat wachten, zakt de moed wel eens in je schoenen. Vier tips om het vol te houden.

Tip 1: doe regelmatig dingen die je wel voldoening geven

Solliciteren en wachten op reacties van bedrijven is best frustrerend. Je bent overgeleverd aan de goodwill van werkgevers, en hebt de afloop van het proces niet in handen. Plan daarom regelmatig activiteiten waar je wel controle over hebt, en die je wel voldoening geven. Bijvoorbeeld:

  • Jog je regelmatig? Schrijf je dan in voor een loopwedstrijd. Zo heb je een doel om voor te trainen.
  • Lees je graag? Sluit je aan bij een boekenclub en til je leeservaring naar een hoger niveau.
  • Wou je altijd al iets nuttigs doen voor de maatschappij? Zoek uit voor welk project je je vrijwillig wil engageren. Heel wat organisaties zoals Rode Kruis Vlaanderen, Broederlijk Delen of Kom op tegen Kanker zoeken helpende handen.

Tip 2: geniet van je weekend

Wees niet te streng voor jezelf. Elke dag met solliciteren bezig zijn, houdt niemand vol. Beschouw je zoektocht naar werk als een job die stopt op vrijdagavond, en pas opnieuw je aandacht vraagt op maandagochtend. Geniet van je weekends, en laad af en toe je batterijen op tijdens een vakantie. Voel je hierover niet schuldig. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Tip 3: automatiseer wat je kan

Er bestaan tegenwoordig heel wat online diensten die het solliciteren makkelijker maken. Leer ze kennen, en gebruik ze. Bijvoorbeeld:

  • Surf je regelmatig naar onze jobdatabank en maak je telkens dezelfde jobselectie? Dan kan je die selectie bewaren zodat je automatisch vacatures op maat ontvangt in je mailbox.
  • Heb je een profiel op LinkedIn? Via ifttt.com ontvang je de vacatures van je favoriete bedrijven via mail, en krijg je de jobsuggesties van LinkedIn netjes in je Google-drive.

Tip 4: trek eropuit

Wist je dat heel wat werkgevers events organiseren om werkzoekenden uit de streek te ontmoeten? Een overzicht van deze jobbeurzen, jobdagen en jobdates vind je in onze agenda.

Maak een selectie en ga op pad. Je hoeft niet meteen de job van je leven te verwachten, maar eens rondneuzen kan nooit kwaad. Het is eens wat anders dan solliciteren van achter een computer, en wie weet welke interessante contacten er uit de bus komen?

Last van koudwatervrees? Lees dan eerst enkele tips over hoe je op zo’n beurs goed voor de dag komt.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in