Welzijn

Meesters in timemanagement

Efficiënt timemanagement is essentieel om je werk-privébalans in evenwicht te houden. Dat staat vast. Maar gaan we soms niet te ver in onze poging alle fronten draaiende te houden? Zoals ’s morgens op het werk toekomen met je wekelijkse boodschappen, en de halve bedrijfskoelkast inpalmen? Nienke, Tomas en Ada getuigen.

Nienke (38) is ICT-medewerkster en mama van Fabian (anderhalf jaar). Ze vertelt: “Voor ik moeder werd, deed ik mijn boodschappen na het werk. Maar sinds ik Fabian heb, sluit ik elke werkdag om klokslag 17 uur mijn computer af en rep me naar de crèche om hem te halen. Op dat moment is mijn man niet thuis, dus dan boodschappen doen moet samen met Fabian gebeuren. Dat zie ik niet zitten: winkelen met een vermoeide peuter is stresserend. Daarom doe ik mijn boodschappen sinds kort ’s morgens, op weg naar mijn werk. Ik werk in centrum Brussel en stap uit de metro in het station Brussel centraal. Daar heb je een Carrefour: een godsgeschenk! Ik doe er snel en efficiënt mijn boodschappen, op een moment dat ik nog fris en monter ben.”

Deze gewoonte levert wel enkele gênante situaties op. Nienke: “Terwijl andere klanten -soms collega’s- ’s morgens fruitsap of koffiekoeken in hun mandje hebben, is dat bij mij gehakt, een courgette, pampers en wijn... Vooral over dat laatste schaam ik me: ik voel me net een alcoholiekster omdat ik 's morgens vroeg al alcohol koop.” <lacht>

Gezonde geest

Tomas (40) is sales manager. Hij legt uit: “Ik werk hard en graag, maar vind een goede conditie ook belangrijk. Ik geloof nogal sterk in het moto 'een gezonde geest in een gezond lichaam'. Daarom vind ik het belangrijk om minstens 3 tot 4 keer per week te gaan sporten. Alleen is het niet altijd gemakkelijk om na een lange werkdag richting sportschool te trekken. Dus probeer ik zo vaak ik kan 's middags te gaan sporten. Het breekt m'n dag, klaart m'n hoofd en zorgt ervoor dat ik 's namiddags een energieboost krijg.”

Enig minpunt? Het vraagt wel wat gesleur en organisatie. “Elke week voorzie ik voldoende sportkledij, handdoeken en ondergoed, en blokkeer ik tijd in m'n agenda (wat niet evident is). Maar dat weegt allemaal niet op tegen het heerlijke gevoel dat ik ’s avonds heb als ik weet dat ik niks meer ‘moet’!”

Stressloos shoppen

Ada (24) is administratief bediende. Ze getuigt: “Ik gebruik geregeld mijn middagpauze om dingen te doen die in het weekend horror zijn omdat het dan te druk is. Zoals een bezoek brengen aan Ikea bijvoorbeeld. Ik werk in Brussel en kan met de metro de Ikea in Anderlecht bereiken. Daar op een weekmiddag met het openbaar vervoer naartoe gaan, in plaats van op zaterdag met de auto, is een gigantisch verschil. Ik sta niet in de file, heb geen parkeerstress en in de winkel is het lekker rustig. Vorige week organiseerde ik een groot familiefeest in onze boerderij in Damme, maar ik had niet voldoende servies. Dus ging ik tijdens mijn lunchpauze met de metro naar het Zweedse woonwarenhuis en kocht 12 grote borden, 12 kleine borden, 12 schaaltjes, 12 koffiekoppen en 2 dienbladen.”

Helaas waren Ada’s inkopen deze keer zwaarder dan verwacht. “De typische Ikeazakken bleken niet handig met zoveel servies in. Toen ik thuiskwam, had ik een gigantische blauwe plek op mijn heup waar de zak schuurde, pijnlijke schouders en twee blaren op mijn voeten. Maar het familiefeest was een succes!” <lacht>

Ook interessant

Meer werkplezier

Is werkplezier iets abstracts voor je? Jammer, want je bent ongeveer een derde van je dag aan het werk. Met onze 4 concrete tips krijg je meer plezier in je job.

Digitaal dieet

Het is vastentijd. Tegenwoordig geven we steeds meer een eigen invulling aan deze periode. Geen alcohol in februari, 40 dagen zonder vlees of wat dacht je van een digitaal dieet?

Vierdaagse werkweek

Werk je in de privé? Dan kan je sinds 20 november een vierdaagse werkweek aanvragen. Je doet je werk dan in vier dagen van 9,5 uren in plaats van in vijf dagen van 7,6 uren.