Bijleren

Socializen voor beginners

Zie je er tegenop om naar een bijeenkomst te gaan waar je niemand kent? Je bent niet alleen. Anna getuigt: “Toen ik wat te vroeg was op een conferentie, kroop ik uit wanhoop op het toilet. Van daaruit belde ik m’n collega om te vragen waar ze bleef.” Acht tips om op een ongedwongen manier over koetjes en kalfjes te babbelen.

Vind je het een grote stap om een ruimte vol onbekende mensen binnen te stappen en een gesprek aan te knopen met een van de aanwezigen? Dit is perfect normaal: heel wat mensen vinden dit lastig. Zeker als je verlegen bent of introvert.

‘Is de koffie lekker?’

Het goede nieuws is dat er eenvoudige tips bestaan die je helpen om je schrik te overwinnen. Heel wat doorwinterde managers en consultants passen deze tips toe als ze naar een bijeenkomst gaan, zoals een opleiding, lezing of conferentie. Op die manier slagen ze erin om -op een schijnbaar ongedwongen manier- over koetjes en kalfjes te praten.

  • Oefen thuis een kort praatje in waarin je jezelf voorstelt en uitlegt wat je job inhoudt. Dit zal helpen als iemand je vraagt wie je bent en wat je doet.
     
  • Stap nooit af op een groepje mensen, maar kies iemand uit die ook alleen staat.
     
  • Besef dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft. De meeste mensen zijn je erg dankbaar als je met hen komt babbelen. Vaak hebben ze hetzelfde probleem als jij.
     
  • Ga iets halen aan de koffietafel en spreek daar een van de aanwezigen aan. Dan heb je meteen ook een goede opener voor het gesprek. Bijvoorbeeld: ‘Weet je of de koffie hier lekker is?’, ‘Zal ik even voor jou inschenken?’of ‘Amai, dat is een mooi ontbijt. We hebben geluk. Hopelijk valt de opleiding even goed mee!’
     
  • Er zijn nog heel wat goede gespreksopeners. Enkele mogelijkheden:
    • Baseer je op het naamkaartje van de ander. ‘Hallo, ik zag toevallig dat je bij bedrijf X werkt. Dat bedrijf heeft me ook altijd geïnteresseerd. Hoe is het om er te werken?’ Of: ‘Ik zie op je naamkaartje dat je deputy general manger bent. Dat is een mondvol. Mag ik vragen wat je job concreet inhoudt?’
    • Wees openhartig en vertel de waarheid. ‘Ik ken hier niemand en voel me wat onwennig. ‘k Zag dat jij ook alleen bent. Mag ik even bij jou komen staan?’
    • Stel vragen over de bijeenkomst. Bijvoorbeeld: ‘Weet je toevallig wanneer de eerste spreekbeurt precies begint?’, ‘Is het ook de eerste keer dat je hier bent?’ of ‘Wat breng jou naar deze conferentie?’ of ‘Ik kijk heel erg uit naar de lezing over sociale media. Welke lezing lijkt jou het meest interessant?’
       
  • Ga alvast naar de zaal waar de bijeenkomst gaat plaatsvinden en zoek een plaats naast iemand die alleen zit.
     
  • Ben je eindelijk aan de praat geraakt? Dan is er maar één gebod: concentreer je op je gesprekspartner en luister naar wat hij zegt. Vaak ben je zo zenuwachtig dat je niet hoort wat de ander zegt. Gevolg: het gesprek stokt, want je durt geen extra vragen te stellen uit angst dat de ander gaat merken dat je niet goed geluisterd hebt.
     
  • Is het gesprek afgelopen en begint de bijeenkomst? Probeer dan één iets te onthouden dat je gesprekspartner vertelde. Schrijf het desnoods op. Tijdens de pauze kan je dit gebruiken om het gesprek opnieuw te openen. Zei hij bijvoorbeeld dat hij erg benieuwd was naar spreker X? Vraag dan of de spreker zijn verwachtingen heeft ingelost.

Ook interessant

Online netwerken

Een goed netwerk kan deuren openen voor je carrière. De dag van vandaag hoef je daarvoor geen netwerkavonden en recepties meer af te schuimen. Het kan gewoon online. 

Namen onthouden

In een nieuwe job of op netwerkevenementen kom je veel mensen tegen. Gelukkig bestaan er trucs om namen te onthouden.

Netwerken

Netwerken is een must. Dat weten we allemaal. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe netwerk je op een efficiënte manier?