Welzijn

Hoera, ik ben jaloers

Angst, frustratie, afgunst, boosheid… stuk voor stuk negatieve emoties die je liever kwijt bent, dan rijk. Zeker op het werk. Maar is die afkeer voor je donkere gevoelens wel terecht? Niet volgens psychologen Kashdan en Biswas-Diener. Volgens hen helpen negatieve emoties juist om jezelf te ontwikkelen, en meer succes te hebben.

In hun boek 'The upside of your dark side' houden de Amerikaanse psychologen Todd Kashdan en Robert Biswas-Diener een pleidooi voor het koesteren van je negatieve emoties. Ze helpen je namelijk om het maximale uit het leven te halen. We geven vijf voorbeelden ter verduidelijking.

Boosheid

Ben je wel eens boos op je baas of je collega’s? Dat voelt niet fijn, maar is wel nuttig. Door je boosheid te uiten, creëer je immers kansen om dingen te veranderen.

Voorbeeld: tijdens de teamvergadering word je onderbroken door een collega, en slaag je er niet in om je punt te maken. Dit gebeurt wel vaker, en je bent het beu. Daarom sla je deze keer overtuigd met je vuist op tafel en eist opnieuw het woord. Resultaat: je collega schrikt, maar laat je voortaan wel uitspreken.

Schuldgevoel

Voel je je regelmatig schuldig? Ook dat is best oké. Het zet namelijk een rem op je egoïsme, en dat komt de collegialiteit ten goede.

Voorbeeld: je bent kapot en vroeg vier dagen vakantie aan. Je vergat wel één ding: om te overleggen met je collega. Daarover voel je je nu schuldig, want misschien is ook zij aan vakantie toe. Dus ga je het gesprek aan, en voorkom je dat zij zich de pineut voelt.

Angst

Ben je een angsthaas? Niet erg. Een beetje angst maakt je oplettender en gedisciplineerder.

Voorbeeld: samen met je team organiseer je een event voor klanten. Iedereen is enthousiast, maar jij ziet vooral wat kan mislopen. Uitnodigingen die niet tijdig de deur uit geraken, presentaties die mislukken door technische defecten… Dankzij jouw angst wordt er extra aandacht besteed aan de promotie en de techniek, en loopt alles van een leien dakje.

Frustratie

Voel je je soms gefrustreerd op het werk? Geen nood: een goede portie frustratie kan leiden tot betere prestaties.

Voorbeeld: niet jij, maar je collega kreeg die mooie promotie. Daar baal je zo van dat je tot op de bodem uitzoekt wat je in de toekomst anders en beter kan doen. Daardoor verbeter je je prestaties, en ben jij misschien de volgende die promoveert.

Afgunst

Ben je jaloers op de vaardigheden collega’s? Zie dit niet als een zwakte, maar als een teken dat je even goed wil worden als zij. Die houding kan je motiveren om te sleutelen aan je eigen skills.

Voorbeeld: een van je collega’s legt maand na maand de beste verkoopcijfers voor. Hoewel je jaloers bent, kijk en luister je aandachtig wanneer je hem in actie ziet. Zo leer je bij, perfectioneer je je eigen technieken en verkoop je op termijn even goed als hij.

Ook interessant

Hoe overleef je een baaldag?

Hoe kom je een dag door die je het liefst gewoon zou overslaan? Dirk: “Ik steek mijn oortjes in en luister naar ‘I am a man’ van Black Strobe. Dit doet wonderen."

Zondagavondblues

Zondag. In de late namiddag bekruipt het je. Het knagende gevoel dat er een nieuwe werkweek voor de deur staat. Wat kan je hiertegen doen? Vijf tips.

Fout opbiechten

Sommige flaters hebben grote gevolgen. Je kan er bijvoorbeeld klanten door verliezen of je bedrijf een financiële klap bezorgen. Maakte je een ernstige fout op je werk? Enkele tips.