Solliciteren

Toon je motivatie

Tijdens het solliciteren enthousiasme en motivatie uitstralen: het geeft je kandidatuur net dat tikkeltje meer. Alleen, gemotiveerd overkomen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pak je dit het beste aan? We polsten bij jobcoach Joke uit Gent: “Motivatie kan je in elke sollicitatiestap tonen.”

Schrijf een brief op maat

Solliciteren begint met het schrijven van een brief. Vermijd daarin algemeenheden zoals ‘deze job lijkt me leuk’ of ‘dit is voor mij een uitdaging’. Neem de moeite om zo concreet mogelijk uit te leggen waarom de vacature jou aanspreekt. Solliciteer je bijvoorbeeld als verkoopster bij H&M? Dan is dit een mogelijk antwoord: “Ik ben al jaren vaste klant bij H&M en ben erg vertrouwd met jullie kledinglijn. Toen ik las dat u op zoek bent naar een nieuwe medewerker, was ik dan ook heel enthousiast! Het lijkt me een uitdaging om zo’n sterk merk te mogen vertegenwoordigen.” Met je argumenten toon je de werkgever dat je tijd hebt gestoken in je sollicitatiebrief, en kom je gemotiveerd over.

Nieuwsgierigheid loont

Een goede manier om enthousiast over te komen is initiatief nemen. Bel voor je solliciteert de werkgever al eens op. Zo toon je dat je nieuwsgierig bent. Zorg er wel voor dat je vragen stelt waarvan je het antwoord niet zomaar in de vacature of op de bedrijfswebsite kan vinden. Bijvoorbeeld “Hoe ziet jullie bedrijfscultuur eruit?” of “Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen in deze job?”

Voorbereiding is de beste tactiek

Mag je op gesprek? Dat is het moment om te tonen dat je voorbereid, en dus gemotiveerd bent. Wees op tijd, kom verzorgd naar de afspraak en verzamel voldoende info over het bedrijf. Bijvoorbeeld door de bedrijfswebsite eens te bekijken. En stel vragen tijdens het gesprek: zo toon je interesse en alertheid.

Toon je enthousiasme

Misschien lijkt het evident, maar dat is het niet: praat tijdens het gesprek op een enthousiaste, levendige manier en glimlach af en toe. 

Let er ook op dat je positief blijft over je vorige jobs en de studies die je volgde. Krijg je bijvoorbeeld de vraag: “Zou je opnieuw hetzelfde studeren?” Antwoord dan eerlijk maar begin niet te klagen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb geen spijt van mijn keuze, maar met de kennis die ik nu heb, zou ik voor een andere richting gekozen hebben die praktijkgerichter is.”

Geef niet meteen op

Kreeg je na je sollicitatie minder goed nieuws of hoor je niets van de werkgever? Aarzel niet om zelf contact op te nemen. Even bellen werkt beter dan een mail sturen. Ook dat toont je motivatie! Vraag waarom je niet geselecteerd werd. Misschien krijg je de kans om extra uitleg te geven, en kan je de werkgever toch nog over de streep trekken. Lukt dat niet? Dan weet je tenminste wat er beter kan bij een volgende sollicitatie.

Ook interessant

Lift naar succes

Zowat elk sollicitatiegesprek begint met de vraag om jezelf voor te stellen. Makkelijk zat? Toch niet. Voor je het weet verzand je in onnodige details. De oplossing: een elevator pitch.

Over 5 jaar...

"Waar wil je staan over 5 jaar?" De kans is groot dat je deze vraag krijgt tijdens een jobinterview. Hoe antwoord je er best op? Moet je tonen dat je een vat vol ambitie bent, of net niet?

Scoor tijdens je gesprek

Wil je de rekruteerder omverblazen tijdens je sollicitatiegesprek? Oefen online met een sollicitatiecoach van VDAB. Zo begin je vol zelfvertrouwen aan het echte werk!