Welzijn

Dromen over het werk

Iedereen droomt wel eens over het werk. Dat kan gaan van ware werkmerries, over ambitieuze toekomstvisioenen, tot pikante dromen. Wij legden ons oor te luister en peilden naar al die nachtelijke inspiratie. Eva: “Ik heb wel eens een erotische droom gehad over een collega. Geen idee waar dat vandaan kwam. Ik kreeg wel rode oortjes toen ik hem de dag nadien zag.”

Miki (40), copywriter

“Ik droom regelmatig over het werk. Meestal is het een variant op hetzelfde onderwerp: mijn collega vertelt dat ze ander werk gevonden heeft en haar ontslag neemt. Het is heel duidelijk voor me waarom ik hierover droom. Ik heb een goede band met die collega. Ik werk vaak met haar samen en krijg veel steun van haar. Als ik met een probleem zit, is zij de enige die me kan helpen. Mocht zij vertrekken, dan zou ik het gevoel hebben dat ik er alleen voor sta. Onlangs was ze een paar maanden ziek. Toen heb ik een deel van haar werk overgenomen en besefte ik maar al te goed hoe het zou zijn zonder haar.

Als ik wakker word, ben ik immens gelukkig dat het maar een droom was. Maar mijn droom zindert wel nog na. Als ik op de metro zit naar mijn werk, probeer ik me voor te stellen hoe het zou zijn als ze er niet meer is. Ik hou me voor dat ik dit wel zou overleven en dat ik dan mijn eigen weg zou vinden. Werkt ze die dag thuis, dan gebeurt het dat ik haar een sms stuur om te vertellen dat ik weer over haar gedroomd heb. Dat lucht op. Bovendien is ze dan verontwaardigd en verzekert ze me dat ze helemaal nog niet van plan is om te vertrekken. En dan ben ik weer even gerust... tot mijn volgende droom.”

Gert (50), personeelsverantwoordelijke

“Deadlines en personeelsproblemen. Dat zijn de werkgerelateerde zaken waar ik het meest over droom. Vaak gaat het over taken waarvan ik nog niet goed weet hoe ik ze precies moet aanpakken. Blijkbaar heb ik dan nood aan een soort van nachtelijke inspiratie, want tijdens mijn dromen geraak ik er vaak wel uit. ’s Morgens heb ik dan bij wijze van spreken een plan van aanpak. Gek hoe dat werkt. Het enige nadeel is dat ik dan wel het gevoel heb dat ik er al een halve dagtaak heb opzitten.

Af en toe heb ik ook wel eens een fijne droom over het werk. Dan herbeleef ik bijvoorbeeld onze teamdag. Blijkbaar ben ik dan niet echt tot rust gekomen. Ook dan sta ik nogal vermoeid op. Ik hoop alleen dat ik dat dan niet uitwerk op mijn collega’s. Maar dat zou je eigenlijk aan hen moeten vragen.”

Eva (42), teamleider

“Ik droom niet vaak over het werk, maar als ik erover droom, dan kan het wel tellen. Dat gaat van een erotische droom over een collega waar ik de dag nadien nog rode oren van krijg, een fikse ruzie met mijn baas die ik onverbloemd de waarheid zeg, tot een auto-ongeval met mijn zwangere medewerkster.

Over het algemeen kan ik het wel plaatsen. De aanleiding is meestal iets dat gezegd is overdag, waar mijn brein dan ’s nachts mee aan de slag gaat. Van de meest onschuldige dingen maakt het dan een spectaculair verhaal. De dag nadien heb ik er eigenlijk geen last meer van. Ik ben hooguit verwonderd over hoe bizar mijn hersenspinsels zijn. Misschien heb ik mijn roeping gemist, en is er aan mij een scenarioschrijver van de betere soap verloren gegaan? Ah ja, en ik moet toegeven dat het toch wel wat raar was om die collega van me de dag nadien tegen het lijf te lopen.” <lacht>

Yoeri (35), sales manager

“Ik reis veel voor m’n werk en droom herhaaldelijk dat ik een vliegtuig moet halen en veel te laat ben. Iedereen om me heen doet alsof er niets aan de hand is en negeert me. Ik word steeds gefrustreerder, begin te schreeuwen en rond te rennen en word doodmoe wakker.

Ik heb altijd heftig gedroomd, als kind al. Blijkbaar verwerk ik stress en bepaalde onzekerheden op die manier. Het helpt me om na het werk nog te gaan sporten. Het stopt het malen in mijn hoofd en ik word er een pak rustiger van. Ik merk dat ik dan doorgaans veel rustiger slaap.”

Kelly (28), secretaresse

“Vorige week heb ik nog over het werk gedroomd. Ik droomde dat ik naar een feestje ging, waar ik flink wat frustraties uitte over mijn werk. Het feit dat ik een paar glazen wijn op had, maakte de tong alleen maar losser. Toen ik thuiskwam besloot ik mijn nieuw verworven inzichten via Facebook kenbaar te maken. In niet mis te verstane taal postte ik een aantal uitspraken over mijn baas. Toen ik wakker werk met kater (nog altijd in mijn droom) besefte ik plots wat ik gedaan had. Ik kon wel door de grond zakken van schaamte! Superellendig voelde ik me.

Gelukkig werd ik toen wakker en besefte ik dat het maar een nare droom was. Al moet ik toegeven dat ik toch stiekem m’n Facebook-profiel heb gecheckt om helemaal zeker te zijn!” <lacht>

Ook interessant

Klaar met de nacht? Slaapwel!

Bijna 1 op 5 werknemers in Vlaanderen werkt ‘s avonds of 's nachts. Maar ons lichaam is niet gemaakt voor dit werkritme. Daarom is zelfzorg belangrijk voor nachtwerkers.

Oververmoeid

Je sleept je doodvermoeid uit bed en komt de dag door met koffie. 's Avonds lig je languit in de zetel voor de rest van de avond. Herkenbaar?