U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Leerkracht zoekt leerling

September is voorbij en het nieuwe schooljaar is goed op dreef. Heb je ondanks al je inspanningen nog geen lesopdracht op zak? Panikeer niet. Onze sollicitatiecoaches staken de koppen bij elkaar en sprokkelden advies voor werkzoekende leerkrachten. Met hun tips, en een beetje geluk, beland je dit schooljaar toch nog voor de klas!

Blijf solliciteren

Het schooljaar is begonnen, maar jij hebt nog geen job op zak. Boot finaal gemist, denk je? Toch niet. Blijven solliciteren is de boodschap. Zeker in de periode vóór elke schoolvakantie. Dan worden de meeste ziekte -en zwangerschapsverloven aangevraagd, en zijn schooldirecties op zoek naar vervangers.

Traditioneel zijn de beste periodes om te solliciteren eind oktober (voor de herfstvakantie), begin december (voor de kerstvakantie), begin februari (voor de krokusvakantie) en midden maart (voor de paasvakantie).

Maak werk van je sollicitaties

Solliciteer je in elke school met dezelfde motivatiebrief en cv? Dan springt je kandidatuur misschien niet genoeg in het oog.

Gebruik de tijd die je momenteel hebt om originele brieven te schrijven en cv’s op maat te maken. Laat je inspireren door de informatie die je vindt op de website van de school. Als een schooldirecteur merkt dat je hier moeite voor deed, val je op en maak je meer kans om uitgenodigd te worden.

Gebruik nieuwe media

Een op maat gemaakte brief en cv zijn een must om werk te vinden. Nog beter wordt het als je je kennis en de projecten die je realiseerde -tijdens stages of andere lesopdrachten- zichtbaar maakt. Bijvoorbeeld op een eigen website, of een profiel op Pinterest waarvan je de url vermeldt op je cv.

Zo’n online portfolio maak je niet in één, twee, drie. Begin bescheiden en bouw het langzaam verder op. Enkele voorbeelden van leerkrachten (in spe) met een leuk portfolio:

  • Een laatstejaarsstudent leerkracht lager onderwijs ging een week mee op avonturenklas met zesdeklassers, en maakte er deze website over.
  • Juf Linda geeft al enkele jaren les in het basisonderwijs, en deelt haar tips op deze site.
  • Het Pinterestprofiel van Mevin, een derdejaars studente kleuteronderwijs.
  • Het goed gevulde Pinterestprofiel van kleuterjuf Lies.

Koester je connecties

Zijn er scholen die jou al kennen omdat je er een stage of vervanging deed? Ga daar in de loop van het jaar nog eens langs. Spring binnen op de kerstmarkt, of ga een hapje eten op de kaas- en wijnavond. Zo blijft je gezicht vers in het geheugen van leerkrachten en directies, en kan je terloops informeren of ze een plekje vrij hebben voor jou.

Publiceer je cv in onze databank

Wist je dat je ook een cv met specifieke leerkrachteninformatie kan publiceren in onze cv-databank? Zo kunnen scholen die op zoek zijn naar leerkrachten je profiel vinden, bekijken en je contacteren. Een cv met leerkrachtgegevens publiceren in onze databank doe je zo.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in