Welzijn

Zeker van jezelf

Een presentatie, een onderhandeling met een klant, een netwerkevent… Wie zelfzeker is heeft altijd een stapje voor. Blaak jij van nature niet van zelfvertrouwen? Dat is lastig, maar geen nood. Op muse.com vonden we acht tips waarmee je ondanks je kleine hartje toch zelfverzekerd voor de dag komt.

Begin met een powerpose

Neem voor het gesprek begint gedurende enkele minuten een ‘powerpose’ aan. Dat is een houding die macht uitstraalt. Sta bijvoorbeeld met beide voeten stevig op de grond en hou je handen op je heupen en je ellebogen wijd uit elkaar. Onderzoek wees uit dat zo’n houding je zelfvertrouwen positief beïnvloedt.

Recht je rug

Zit of sta niet ineengedoken tegenover je gesprekspartner, maar maak je groot, recht je rug en trek je schouders naar achter. Zo kan je beter ademhalen, en kom je zelfbewuster over.

Maak oogcontact

Je gesprekspartner in de ogen kijken is cruciaal. Kijk je vaak weg, dan lijkt het alsof je verlegen of onoplettend bent. Maak dus regelmatig oogcontact, maar let erop dat je niet gaat staren. Als je je gesprekspartner te lang in de ogen kijkt, bezorg je hem een ongemakkelijk gevoel.

Sta stil

Voortdurend van het ene been op het andere gaan staan is een ultieme verrader van weinig zelfvertrouwen. Wil je zelfzeker overkomen? Sta dan stil.

Let op je handen

Beweeg je handen enkel doelbewust -bijvoorbeeld om iets uit je tas te halen, of een argument kracht bij zetten. Speel niet met je haar, pen, papier… Dit geeft een onzekere indruk.

Neem grote stappen

Loop je rond tijdens het gesprek? Neem dan grote, trage passen. Dat komt je présence ten goede.

Spreek traag en duidelijk

Als je te snel of te stil praat, kom je onzeker over. Neem liever je tijd en zeg rustig en voldoende luid wat je te vertellen hebt.

Gebruik stiltes

Wees niet bang van stiltes tijdens een gesprek. Hoewel het ongemakkelijk aanvoelt, is het normaal dat er af en toe eens niets gezegd wordt. Probeer die pauzes niet krampachtig op te vullen. Laat ze toe, of beter nog: gebruik ze! Bijvoorbeeld:

  • Zwijg even nadat je een belangrijk argument aanhaalde. Zo kan je boodschap beter doordringen bij de ander.
  • Is je gesprekspartner een poos aan het woord geweest? Reageer niet meteen, laat het stil worden en neem je tijd om na te denken over een antwoord. Zo toon je dat je echt hebt geluisterd.

Wil je meer weten over de powerpose?

Bekijk de populaire TED-talk van sociaal psychologe Amy Cuddy. Daarin legt ze haarfijn uit hoe de powerpose werkt.

Ook interessant

Luieren loont

Dagdromen, een warm bad nemen, naar Nonkels kijken… Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het belangrijk om je denkend brein geregeld rust te gunnen. 

Help, paniekaanval!

Je moet een presentatie geven en plots voel je het. Paniek. Je hebt het benauwd, begint te zweten en het wordt zwart voor je ogen. Je wil vluchten, maar kan niet weg.

Bedrijfsfiets

De wegen slibben dicht door enorme files, Moeder Natuur kreunt onder alle uitstoot en veel mensen zitten een hele dag achter hun computer. De oplossing? Een bedrijfsfiets!