Solliciteren

Zo vind je je eerste job

Klaar met je studies en genoten van een welverdiende vakantie? Dan is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk: je eerste job. Hoe vind je snel een leuke baan? Onze sollicitatiecoaches geven tien tips. “Voldoe je aan twee derde van de vereisten in de vacature, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je wel tijdens de job.”

eerste job
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

1. Begin bij het begin

Denk na over wat jij belangrijk vindt in een job: dicht bij huis, flexibele uren, doorgroeimogelijkheden… Maar denk ook verder dan de job. Wil je voor een grote organisatie werken of spreekt een klein bedrijf je meer aan? Welke waarden en bedrijfscultuur zijn voor jou belangrijk? Breng dit in kaart. Het zal je helpen om een job te vinden die echt bij je past.  

2. Maak je profiel bekend bij werkgevers

Publiceer je cv in onze cv-databank. Op die manier kunnen werkgevers die je profiel interessant vinden, contact met je opnemen.

3. Schakel je netwerk in

Meer dan de helft van de vacatures wordt niet gepubliceerd. Je komt ze enkel via via te weten. Laat daarom je netwerk weten dat je op zoek bent naar werk. Je kan dit doen via een gesprek, mail of sociale media.

4. Solliciteer gericht

Analyseer de vacature om na te gaan of ze echt  bij je past. Solliciteer enkel als je de job echt wil doen. Dan is de kans groter dat je een uitnodiging krijgt voor een gesprek. Je hoeft trouwens niet aan alle vereisten in de vacature te voldoen. Voldoe je aan twee derde ervan, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je wel tijdens de job.

5. Solliciteer spontaan

Wil je graag aan de slag bij een bedrijf, maar heeft het geen gepaste vacatures? Ga voor een spontane sollicitatie. Heel wat werkgevers proberen hun vacature eerst zelf in te vullen. Solliciteer je spontaan, dan maak je ook kans op jobs die niet gepubliceerd worden.

6. Maak voor elke vacature een aparte brief en cv

Stem je brief en cv af op de vacature. Zo toon je de werkgever dat je er moeite voor gedaan hebt, er goed over nagedacht hebt en gemotiveerd bent. Allemaal redenen om je uit te nodigen. 

7. Pak uit met de ervaring die je hebt

Activiteiten in de jeugdbeweging, een studentenjob, stage, eindwerk, project op school… Ze zijn allemaal relevant. 

Voeg in je cv een rubriek 'Ervaring' toe en vermeld wat je deed en welke vaardigheden je leerde. Leg de klemtoon op vaardigheden die je nodig hebt in de job. Bijvoorbeeld:

  • Studentenjob bij Panos. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder stress presteren.
  • Leider bij de Chiro. Hierdoor heb ik leidinggevende vaardigheden ontwikkeld en ben ik goed in het oplossen van conflicten.

8. Bereid je voor op veelgestelde sollicitatievragen

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Proficiat! Dit betekent dat de werkgever in jou geïnteresseerd is. Je weet niet wat hij gaat vragen tijdens het gesprek, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal veelgestelde sollicitatievragen. Als je hier op voorhand al eens over nagedacht hebt, voel je je zelfverzekerder en kom je beter over.

9. Geef jezelf wat tijd

Solliciteren is een leerproces. Je moet jezelf durven en kunnen verkopen. Dat vraagt oefening. Hoe meer je het doet, hoe beter het lukt.

10. Roep onze hulp in

Ben je onzeker en kan je wat extra steun gebruiken bij het solliciteren? Doe een gratis beroep op onze ervaren online sollicitatiecoaches. Ze lezen je cv en brief na, oefenen samen met jou je sollicitatiegesprek en beantwoorden je vragen.

Veel succes!

 

 

Ook interessant

Jongeren vinden sneller werk

We volgden meer dan 70.000 schoolverlaters in hun zoektocht naar een eerste job. Ze vinden sneller dan ooit een baan. Toch blijft een juiste studiekeuze belangrijk.

Pas van school? Schrijf je in!

Heb je je diploma behaald? Proficiat! Voor je aan je vakantie begint, moet je wel nog iets regelen: schrijf je zo snel mogelijk in bij VDAB als werkzoekende. Ontdek wat en hoe.

Diploma opent nog altijd deuren

We volgden meer dan 60.000 pas afgestudeerde jongeren een jaar lang in hun zoektocht naar werk. Wat blijkt? Jongeren vinden sneller werk dan ooit. Zeker zij die een diploma hebben.