U bent hier

De werkloosheidscijfers van januari

Het groeiritme van de vrouwelijke werkloosheid (+11,8%) is groter dan het mannelijk stijgingsritme (+11,3%). De vrouwelijke werkloosheid liep de voorbije maanden sneller op doordat de tertiaire en quartaire sectoren omwille van de budgettaire context zuinig aanwerven. Gemeenten, provincies en het Vlaamse Gewest vervangen niet alle vertrekkers. Ook in de zorg en in de ziekenhuizen worden de personeelsnoden kritisch doorgelicht en doordat werknemers – ook in het onderwijs - langer aan de slag blijven, wordt de vervangingsvraag tijdelijk vertraagd. Het haperen van de tewerkstellingsmotor van de tertiaire en quartaire sector laat sporen na bij zowel de hooggeschoolden (+18,2%), de middengeschoolden (+16,1%) als bij de jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT +15,3%).

Opvallend is de klim (+15,9%) bij de werkzoekende 50-plussers. Het optrekken van de leeftijdgrens voor een maxi-vrijstelling van 58 tot 60 jaar heeft daar debet aan. De klim van de jeugdwerkloosheid (+6,5%) is gematigder, wel is er de flukse toename van de BIT-jongeren.

De Vlaamse werkloosheidsgraad komt uit op 8,11%. De werkloosheidsdruk bij de mannen (8,19%) is hoger dan bij de vrouwen (8,03%). Ook in absolute cijfers delven de mannen het onderspit: de mannen staan voor 54,4% van de Vlaamse arbeidsreserve.

Bekijk ook het werkloosheidsbericht of raadpleeg de werkloosheidsstatistieken in Arvastat.

Meer informatie: 

Bartelijne van den Boogert
woordvoerder VDAB
Tel: 0499 54 16 77