U bent hier

Gezocht: jongeren mét ervaring? Ontmoet hen op de 15de Belfair handelsbeurs voor oefenfirma’s!

Op donderdag 20 en vrijdag 21 februari 2014 vindt de Belfair internationale handelsbeurs plaats in het ICC in Gent. Dat klinkt niet zo speciaal, maar is het wel. De deelnemende bedrijven zijn namelijk allemaal oefenfirma’s gerund door leerlingen, studenten en VDAB-cursisten (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding). Dit jaarlijkse evenement georganiseerd door COFEP, de Belgische centrale voor oefenfirma’s, brengt ook dit jaar weer een 200-tal scholen en opleidingscentra uit Vlaanderen en Wallonië; maar ook uit Frankrijk, Nederland en Italië naar Gent. Tijdens deze tweedaagse zullen meer dan 3 000 studenten uit binnen- en buitenland bij elkaar virtueel aan- en verkopen. Nieuw dit jaar is de ‘elevator pitch’-wedstrijd!

Oefenfirma’s?

Stel: je zit op school of je zoekt een job en wil in een bedrijf aan de slag. Hoe leer je dan hoe een bedrijf werkt? En hoe leer je over administratie, communicatie en de juiste werkattitudes? Daarvoor kan je terecht in een oefenfirma. Dit is een ‘alsof’-bedrijf dat opgezet en gerund wordt binnen een school of opleiding. Er worden gelijkaardige documenten en procedures gebruikt. Alleen leveren de oefenfirma’s geen producten, en betalen ze niet met echt geld. Toch zijn het vaak heuse laboratoria voor ondernemerschap. Er bestaan meer dan 7 200 oefenfirma's verspreid over 42 landen. Elk oefenbedrijf heeft haar eigen specifieke business-activiteit. De deelnemers dit jaar handelen in alles gaande van elektronica en kleding, over reizen en fitnesstoestellen tot dranken en voeding. Zo verkoopt het virtuele koekjesbedrijf Crumblies het assortiment van hun peterbedrijf Lotus. Net echt, dus.

Het belang van netwerken

De oefenbedrijven werken - vanuit verschillende scholen en opleidingscentra - ook met elkaar samen. De meeste contacten tussen de oefenfirma’s verlopen via mail en telefoon. Maar één keer per jaar organiseert COFEP een internationale handelsbeurs, Belfair, waar de cursisten en leerlingen van oefenfirma’s écht samengebracht worden. Net zoals bij andere beurzen, is het ook hier de bedoeling om zaken te doen met elkaar. En er worden ook contacten gelegd die doorheen het werkjaar leiden tot een nauwere samenwerking.

Succesformule

COFEP bestaat sinds 1995 en telt 300 aangesloten oefenfirma’s. De organisatie biedt onder andere infoworkshops aan voor leerkrachten, docenten en instructeurs en geeft “train the trainer” opleidingen voor beginnende begeleiders van een oefenfirma. Daarnaast staat COFEP in voor de Belfair-beurs die al aan haar 15de editie toe is en een groot succes blijft. Dit jaar zijn alle 200 beschikbare standjes (elke dag 100) ingevuld door maar liefst 180 verschillende oefenfirma’s. 20 bedrijfjes zijn zelfs 2 dagen aanwezig. “Naar de beurs leven de leerkrachten en de de leerlingen echt toe!” getuigt het COFEP-team, dat samengesteld is uit lesgevers van het Onderwijs en van de VDAB.

Elevator pitch

Nieuw dit jaar is de ‘elevator pitch’-wedstrijd. Vrij vertaald betekent 'elevator pitch' een verkooppraatje-in-de-lift. Cursisten en leerlingen krijgen 1 minuut de tijd om te vertellen wie ze zijn en waar ze goed in zijn. In de tijd van een ritje met de lift moet je jezelf dus op een onvergetelijke manier proberen te ‘verkopen’. In de jury zitten HR-verantwoordelijken van Carrefour en Colruyt. Naast deze wedstrijd zullen er ook prijzen uitgereikt worden op basis van de beoordelingen van ‘mystery shoppers’. Een team van juryleden uit Vlaanderen en Wallonië gaat tijdens de beurs in opdracht van COFEP op pad en bezoekt elke stand. Ze vragen naar de catalogus, stellen vragen en quoteren het onthaal, het verkoopgesprek, de onderhandeltechnieken, het taalgebruik en de uitstraling van de cursisten en leerlingen.

Steun van allerlei kanten

Dat deze vorm van ervaring opdoen de moeite waard is, blijkt ook uit de steun waarop COFEP kan rekenen. Onder meer de VDAB en Onderwijs ondersteunen COFEP, bijvoorbeeld door partner te zijn in kennisdeling, door het ter beschikking stellen van personeel voor de coördinatie en de promotie van het concept en door deelname aan de Belfair-beurs. De meeste standhouders komen uit het onderwijs. De VDAB neemt zelf ook deel met een paar oefenfirma's. Ook de school Visitatie Mariakerke, Hogeschool Gent, Universiteit Gent en Stad Gent dragen hun steentje bij via hulp bij de praktische uitwerking van de beurs.

Belfair 2014 praktisch:

Meer informatie: 

Bartelijne van den Boogert
woordvoerder VDAB
Tel: 0499 54 16 77