U bent hier

Onderneemster worden als werkzoekende, het kan!

Dinsdagochtend 14 oktober organiseerden Markant vzw en VDAB in het kader van ‘Ondernemer in Zich(t)’ het allereerste Inspiratiecafé voor werkzoekenden: een primeur! Maar liefst 66 werkzoekende vrouwen kregen in Hasselt informatie over startersinitiatieven vanuit werkloosheid in Vlaanderen. Ze verzamelden heel wat tips, legden nuttige contacten en keerden op het einde van de ochtend huiswaarts ‘met goesting in een eigen zaak’.
 
Een eigen zaak opstarten als loopbaankeuze
Inspiratiecafés om het brede publiek na te laten denken over ondernemerschap organiseerde vrouwennetwerk Markant vzw al langer, maar een versie speciaal voor werkzoekenden is nieuw. Markant vzw vond voor dit idee een enthousiaste partner in VDAB. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “Als werkzoekende een zaak opstarten is absoluut een interessante loopbaankeuze. Vlaanderen telde afgelopen maand 242.084 niet-werkende werkzoekenden. Daar zit zeker ondernemerstalent bij. We kaarten de optie dan ook graag aan bij werkzoekenden en bieden de geïnteresseerden de nodige ondersteuning, samen met onze partners. Het Inspiratiecafé van Markant vzw vinden we een prachtig initiatief. We bespreken momenteel hoe we de formule ook in de andere provincies kunnen aanbieden.”
 
“Nu of nooit!”
4 inspirerende onderneemsters  getuigden openhartig over hun ervaringen met het starten van een eigen zaak. Esther Vandebroek richtte evenementenbureau Grand Events  op: “Toen ik werkloos werd, had ik het gevoel ‘het is nu of nooit’ en ik ben gesprongen. Vanuit die situatie van werkloosheid heb ik de opportuniteiten gezien en gegrepen. Ik heb daar nog geen moment spijt van gehad!” Andere onderneemsters aanwezig waren Sara Reymen (Tekstueel), Kim Vandenplas (Libra Services en Belofte 2013) en Anne-Mie Peeters (ImperSant). In totaal werden 66 werkzoekende vrouwen geïnformeerd over startersinitiatieven vanuit werkloosheid. Ze verzamelden nuttige tips en contacten, en keerden geïnspireerd huiswaarts.  
 
Ondernemer in zich(t)
Dit project van Markant vzw en Unizo gesteund door het Agentschap Ondernemen, dat vrouwen wil inspireren naar een eigen zaak, bestaat sinds 2011 en bereikte met haar Inspiratiecafés en Verkenningstrajecten al 500 Vlaamse vrouwen. Uit opvolging blijkt dat maar liefst de helft van de deelneemsters daadwerkelijk hun droom waarmaken. Meer informatie op www.ondernemerinzicht.be
 
VDAB werkt ook samen met Syntra, ESF en de Vlaamse activiteitencoöperaties voor het stimuleren van en het begeleiden naar ondernemerschap. Meer info op www.vdab.be/eigenzaak .
 
Meer informatie: 

Markant vzw, Dorien Zelderloo, projectcoördinator 0470 63 07 72, dorien.zelderloo@markantvzw.be

VDAB, Bartelijne van den Boogert, woordvoerder 0499 54 16 77, bartelijne.vandenboogert@vdab.be
 

 
Markant vzw, netwerk van 25.000 actieve en ondernemende vrouwen, biedt inspirerende activiteiten aan via een professioneel netwerk Artemis en een socio-cultureel netwerk Markant.  Markant geeft vrouwen een andere dimensie aan hun vrije tijd onder de noemer ‘ontdek, beleef en geniet’.  Artemis focust op ‘deel, leer en inspireer’ en is er voor onderneemsters, kader-of directieleden en vrije beroepers. 
 
Naast deze netwerken stimuleert Markant vzw met diverse projecten vrouwen om hun carrière uit te bouwen of een zelfstandige zaak op te starten.  Door haar inspanningen werd Markant vzw benoemd als ‘Centrale Partner van de Vlaamse Overheid inzake stimuleren van Vrouwelijk Ondernemerschap’.
 
Ondernemer In Zich(t) is een initiatief van Markant vzw en UNIZO waarbij we vrouwen inspireren, sensibiliseren en begeleiden naar ondernemerschap. Dit in samenwerking met Zenitor, Syntra Vlaanderen en ISW-Limits en met steun van het Agentschap Ondernemen ikv ViA.
Het project Ondernemer In Zich(t) bereikte tot op heden met haar Inspiratiecafés en Verkenningstrajecten meer dan 500 vrouwen in Vlaanderen. Uit verdere opvolging blijkt dat maar liefst de helft van alle deelneemsters daadwerkelijk hun droom waar maken. Ook de jaarlijkse Womed Award en Belofte maken deel uit van dit project.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) bestaat sinds 1989 en staat onder toezicht van de Vlaamse minister van Werk.
VDAB heeft volgende missie:
  • Als loopbaanregisseur schept de organisatie voor alle Vlaamse burgers de ruimte om maximaal zelf hun loopbaan te ontwikkelen. Dat gebeurt met het oog op een vlottere arbeidsmarktwerking en welvaart voor iedereen.
  • Als dienstverlener helpt VDAB burgers bij het ontwikkelen van hun loopbaan in wisselwerking met de marktvraag. Daarin spelen wij helder samen met andere dienstverleners. Speciale aandacht hebben we voor burgers uit kansengroepen.
Om die missie zo efficiënt mogelijk uit te voeren, biedt VDAB een uitgebreid en doeltreffend dienstenpakket aan: arbeidsbemiddeling, competentieontwikkeling, loopbaandienstverlening, faciliteren van de arbeidsmarktwerking.

VDAB wil betrouwbare, behulpzame en wendbare service aanbieden en de burger (werkzoekende, werkende en werkgever) op een zo efficiënt mogelijke manier benaderen. De nieuwste informaticatoepassingen spelen hier op in.