U bent hier

VDAB: “Ook kinderen lijden onder werkloosheid ouder”

De duizenden Vlaamse kinderen met een werkzoekende ouder valt het misschien extra op dat mama of papa "zomaar" thuis kan blijven, nu ze zelf terug naar school moeten. Dat het geen vrije keuze is, is niet makkelijk uit te leggen aan een kleuter. Toch wil een kind niets liever dan begrijpen wat er gaande is. Het pas verschenen prentenboek "Meneer Poot zoekt werk" helpt bij het uitleggen. VDAB ondersteunt auteur Nathalie Slosse bij het bespreekbaar maken van deze problematiek.

Gespannen sfeer

Zeker in tijden van economische crisis is verlies van werk helaas een realiteit voor velen. Kopzorgen over werkloosheid wegen meestal op heel het gezin. Ook jonge kinderen ontsnappen niet aan de gespannen sfeer die de situatie thuis met zich meebrengt. Vaak worden kinderen echter over het hoofd gezien of bewust buiten deze “grotemensenproblemen” gehouden, terwijl uitleg op maat hen veel beter helpt.

VDAB bewust van impact op hele gezin

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “Bij VDAB weten we als geen ander dat werkzoekend zijn een ongelooflijke impact heeft op niet enkel de werkzoekende zelf, maar ook op zijn gezin. De moed erin houden en ook financieel oplossingen zoeken: het is ver van gemakkelijk. In onze ervaring is het belangrijk kinderen de situatie uit te leggen op een manier die past bij hun leefwereld. Precies daarbij helpt het verhaal van Meneer Poot.”

Positief verhaal

"Meneer Poot zoekt werk" is een positief verhaal. Het brengt herkenbare situaties rond werkloosheid en de zoektocht naar werk aan de hand van dieren in een bos. Het prentenboek kan ook goed in de klas gebruikt worden en sluit aan bij het thema ‘beroepen’ dat in vele kleuterscholen op het jaarprogramma staat. Achteraan in "Meneer Poot zoekt werk" is er een doe-gedeelte met onder andere tips over ‘werk’woordjes, een beroepenspeurtocht en inspiratie voor sollicitatieproeven. Dit geeft kinderen de kans om het onderwerp werkloosheid op verschillende manieren te benaderen.

Moeilijk onderwerp toch bespreekbaar

Nathalie Slosse bewees eerder de kracht van het prentenboek om een moeilijk onderwerp begrijpelijk te maken voor kinderen met "Grote Boom is ziek". Dit boek over de ernstige ziekte van een naaste, is intussen aan zijn zesde druk toe. VDAB was dan ook blij om bij te dragen aan het doe-gedeelte en de promotie van dit nieuwe boek, over werkloosheid.

 

Titel: Meneer Poot zoekt werk
Auteur: Nathalie Slosse
Illustraties: Rocío Del Moral
Uitgeverij: Abimo
ISBN 978-94-6234-093-0
Prijs: 12,95€

---------------------------------------------------------------------------------------

U kan een recensie-exemplaar aanvragen via Uitgeverij ABIMO: promotie@abimo.net

Meer informatie: 

Talismanneke, Nathalie Slosse, auteur:
nathalie@talismanneke.be, 02 514 69 63
Talismanneke is een Brusselse vzw, opgericht door schrijfster Nathalie Slosse. www.talismanneke.be

VDAB, Bartelijne van den Boogert, woordvoerder:
bartelijne.vandenboogert@vdab.be, 02 506 12 34 of  0499 54 1677