U bent hier

VDAB Fons Leroy: “Het gonst hier van het talent!”

Op 25 september 2014 konden jongeren over heel Vlaanderen bij VDAB terecht voor een speciale actiedag over solliciteren. VDAB biedt het hele jaar door sollicitatieondersteuning, maar te weinig jongeren weten dit. Vandaar dit event om jonge werkzoekenden VDAB op ludieke wijze te leren kennen als ultieme partner voor al hun loopbaanvragen. De mooie opkomst en het enthousiasme van de deelnemers bewees eens te meer de drive van deze groep werkzoekenden. Er werden een 4.000-tal jongeren op de 18 locaties verwelkomd. Alle workshops zaten meer dan vol. De webinars werden live door meer dan 100 geïnteresseerden gevolgd.

 

Het aanbod

Jongeren konden hun cv laten nalezen, workshops over solliciteren volgen en tips krijgen om hun online dossier zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In de online corner ontdekten ze de VDAB-apps en leerden meer over solliciteren via sociale media. Daarnaast konden jongeren een bezoek brengen aan een opleidingscentrum. Misschien hebben ze immers nood aan nieuwe competenties om op de arbeidsmarkt hun plaats te vinden. En ook van thuis uit kon je deelnemen. De online-coaches gaven via chat sollicitatieadvies en ook de webinars konden op veel interesse van de jongeren rekenen. Een webinar (online seminar) is een lezing of workshop die plaatsvindt via het internet. Hier kan je de webinar over ‘solliciteren via LinkedIn’ herbekijken.

 

Solliciteren 2.0

Ook in de wereld van het solliciteren evolueert er veel. Je moet dus mee blijven. In een hedendaags cv bewijs je je ervaring niet door het opsommen van vorige werkgevers en jobs. Je moet ook meegeven welke competenties je precies hebt verworven. En die competenties mogen trouwens ook uit je privéleven komen als je nog niet veel werkervaring hebt. Denk bijvoorbeeld aan het organisatie- of leiderschapstalent dat nodig is in de jeugdbeweging of voetbalploeg.

Socialiteren’ verwijst naar solliciteren via sociale media. Wat zijn de do’s en don’ts? VDAB vertelt je er alles over in een webleercursus. En zijn ook de VDAB apps. Bijvoorbeeld ‘vind een job’: vacatures speuren kan zo ook via geolocatie op je smartphone of tablet.

 

Waarom?

Jeugdwerkloosheid staat hoog op de agenda voor VDAB. Vlaanderen telde in augustus dit jaar 59.254 werkzoekenden tussen de 18 en 25 jaar. Dat is 23,8% van het totale aantal werkzoekenden. Ze kunnen zeker hulp gebruiken, maar soms kennen jongeren VDAB enkel van de verplichte inschrijving. En VDAB is zoveel meer! Bijvoorbeeld handige tools, gratis apps, webcursussen, opleidingen en natuurlijk de goedgevulde vacaturedatabank. De dienst wil jeugdige werkzoekenden helpen hun talenten in kaart te brengen in functie van het vinden van een job en hen meer vertrouwd maken met de arbeidsmarkt. Door VDAB op een andere manier te leren kennen, hopen de medewerkers dat jongeren VDAB in de toekomst zullen contacteren met al hun loopbaanvragen.

 

“Mag ik de andere workshops ook volgen?”

“Ik had me maar voor één workshop ingeschreven, maar mogen we de andere ook volgen? Ze zijn echt heel bruikbaar.”: vragen verschillende deelnemers van de workshops. 

“Ik ben pas afgestudeerd als orthopedagoog. Ik kreeg wel heel wat sollicitatietips tijdens mijn opleiding, maar de workshop ‘Leg het nu maar eens uit’ was heel boeiend. Ik wil straks nog een andere workshop volgen over competenties en mijn cv laten nakijken.” Anne, 22 jaar.

En kennis is natuurlijk ook om door te geven. “Ik begeleid zelf jongeren naar werk. Met de workshop ‘Bekijk het met de bril van de werkgever’ wil ik mijn eigen begeleiding naar jongeren even met de bril van VDAB bekijken en optimaliseren.” Eric.

Een tevreden Fons Leroy: “Ik sprak vandaag met verschillende jongeren en zag heel veel goesting en potentieel. Het gonst hier van het talent dat enkel nog de vertaling naar de werkgevers moet vinden. VDAB is er om jongeren bij te staan met raad en daad.”

 

   

 

Meer informatie: 

Bartelijne van den Boogert
woordvoerder VDAB
Tel: 0499 54 16 77