U bent hier

VDAB massaal de straat op voor KMO's

Op 30 januari stuurt de VDAB met de IBO-dag (Individuele BeroepsOpleiding-dag) een duidelijk signaal naar KMO’s en kleine zelfstandigen: de VDAB is er ook voor jullie!

Alle 4821 VDAB-medewerkers trekken die dag namelijk naar deze kleinere werkgevers om de VDAB persoonlijk voor te stellen. Ze zetten hierbij specifiek de IBO in de kijker. Gedelegeerd bestuurder Fons Leroy gaat de hele dag mee de baan op en tussen 15u en 16u sluit ook Karel Van Eetvelt van UNIZO aan voor een bedrijfsbezoek.

Geen ervaring? Geen probleem!

De VDAB heeft de feedback ter harte genomen dat kleinere werkgevers onvoldoende de weg naar zijn dienstverlening vinden. KMO’s nemen immers een erg belangrijke plaats in op onze arbeidsmarkt. Bedrijven met minder dan 50 werknemers zijn goed voor meer dan de helft van de tewerkstelling in België. “Met deze ‘Geen ervaring! Geen probleem!’-campagne gericht op KMO’s en kleine zelfstandigen willen we hen speciaal de hand reiken.”, zegt Fons Leroy. “Ook kleinere werkgevers moeten de reflex hebben om met hun HR-vragen bij de VDAB aan te kloppen voor ondersteuning. De IBO is een voorbeeld van een formule die zeker ook voor hen interessant is.”

Massaal de straat op

Alle VDAB-diensten (in de werkwinkels, maar ook de competentiecentra en de centrale dienst van VDAB) zijn op 30 januari gesloten. De medewerkers trekken die dag namelijk massaal naar KMO’s en kleine zelfstandigen toe, om de VDAB en IBO voor te stellen. Bedrijven worden ook telefonisch gecontacteerd, er is een speciale website met onder meer een chatmogelijkheid en de VDAB Servicelijn is - als altijd - beschikbaar voor vragen (0800 30 700, weekdagen van 8-19u).

Sterk signaal aan werkgevers

Een gebrek aan ervaring in het vak wordt vaak als struikelblok aangehaald bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers. Nochtans biedt de VDAB werkzoekenden verschillende manieren om bijkomende ervaring op te doen: via een opleiding, een stage of IBO. Een IBO is een opleidingsmaatregel die het aanwerven van een minder ervaren werkzoekende voor de werkgever extra aantrekkelijk maakt. De werkgever leidt de werkzoekende zelf op. Zo krijgt hij een medewerker helemaal op maat van zijn bedrijf. Daarbij komt een financiële compensatie: tijdens de opleiding betaalt hij enkel een productiviteitspremie die overeenkomt met ongeveer 1/3 van het normale loon in die functie.

IBO in de praktijk

Zo’n beroepsopleiding op de werkvloer kan 1 à 6 maanden duren. De VDAB biedt ondersteuning tijdens het hele traject: bij het opmaken van de vacature en het opleidingsplan, de selectie, bijsturing en evaluatie. Tijdens de opleiding hoeft de werkgever geen loon of RSZ betalen, enkel een productiviteitspremie. Toch krijgt de werknemer - dankzij het bijpassen van RVA en VDAB- wel een vergoeding die het normale loon benadert. En na een succesvolle IBO krijgt de IBO’er natuurlijk ook een contract (van bepaalde of onbepaalde duur) in het bedrijf. Dankzij deze formule hoeft een gebrek aan ervaring dus geen probleem meer te zijn. In 2013 startten er 12.423 IBO's. Ruim 80% van de IBO-cursisten is 6 maanden na opleiding nog steeds aan het werk.

Fons Leroy en Karel Van Eetvelt samen op stap

Gedelegeerd bestuurder Fons Leroy ontbreekt vanzelfsprekend niet op deze IBO-dag. Zijn programma is zeer gevarieerd. U bent van harte welkom om aan te sluiten. Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, zal samen met Leroy de baan op gaan om de meerwaarde van de VDAB en de IBO-formule voor KMO’s te onderstrepen. “De IBO is een win-win. Werknemers krijgen werk, werkgevers krijgen iemand met ervaring in het vak. Een IBO vormt de start van een duurzame samenwerking tussen werknemers en werkgevers. 8 op de 10 van alle IBO’s in Vlaanderen wordt nu al afgesloten in ondernemingen met minder dan 50 werknemers, 4 op 10 in ondernemingen met minder dan 5 werknemers. Maar het komt erop aan de IBO te blijven promoten bij KMO’s om ze nog meer over de streep te trekken”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.
 

Dagprogramma Fons Leroy: persmomenten

Heel graag een seintje naar welk van de momenten je komt naar bartelijne.vandenboogert@vdab.be.

08u30 - 09u05:  VDAB, Hendrik Consciencestraat 5-7, Mechelen

  • 8u30 - 9u00: mogelijkheid tot interview met Fons Leroy, Marleen Smekens van Mentorprise - die als werkgever ervaring heeft met IBO - en een heel aantal VDAB-medewerkers die de baan op zullen gaan.

  • 9u00 - 9u05: aanmoedigingswoordje van Fons voor de VDAB-medewerkers.

09u30 - 10u50: afspraak in Leuven

  • 9u30 - 9u45: Afspraak met een grote groep VDAB’ers die de baan op gaan voor een foto-/filmmomentje aan het Vredesmonument op het Martelarenplein, Leuven. Dit moment is zonder Fons Leroy.

  • 10u10 - 10u50: Fons Leroy bezoekt, samen met enkele VDAB-medewerkers, webdesignbureau Statik, Vital Decosterstraat 67A,  Leuven en daarna enkele naburige winkels voor een korte kennismaking.  Mogelijkheid tot interviews met de zaakvoerder met ervaring met IBO, een IBO’er en Fons Leroy.

15u00-15u50Garage Houttequiet, Kapelanielaan 1, Temse

Bedrijfsbezoek met Karel Van Eetvelt en Fons Leroy

  • 15u00-15u50: Fons en Karel bezoeken de garage en gaan in gesprek met de zaakvoerder en een werknemer die in de garage aan het werk is dankzij IBO. Mogelijkheid tot interviews met de zaakvoerder, een IBO’er, VDAB IBO-expert, Karel Van Eetvelt en Fons Leroy.

Meer informatie: 

Bartelijne van den Boogert
woordvoerder VDAB
Tel: 0499 54 16 77

Sanderijn Vanleenhove
woordvoerder UNIZO
Tel: 0479 44 50 78