U bent hier

VDAB scoort bij jongeren

VDAB en Klasse worden door de Vlaamse Jeugdraad beloond met de Klein Duimpje Prijs 2014 voor het project Roadies. Het project wil de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt verkleinen. Daarnaast gooit VDAB onder meer een bootcamp en talent day in de strijd om jongeren de weg naar een job vlotter te helpen vinden.

 

Klein Duimpje Prijs

De Vlaamse Jeugdraad bekroont jaarlijks een organisatie, project of persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor kinderen, jongeren en hun leefwereld. Dit jaar gaat de prijs naar het Roadies project van Klasse en VDAB. Roadies bood twee schoolverlaters de kans om een heel schooljaar lang elke week van een andere job te proeven. Van dakdekker, over ingenieur en radiomaker tot stoffeerder, de meest uiteenlopende jobs kwamen aan bod. Deelnemers Brecht en Hanne brachten via verschillende kanalen, o.a. via Iedereen Beroemd op Eén, verslag uit van hun ervaringen. Ideaal om met andere jongeren ook het gesprek aan te gaan over talenten, studie- en beroepskeuze. De jury looft de manier waarop Roadies de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt tracht te verkleinen door de diversiteit aan jobs op een laagdrempelige manier in beeld te brengen.
 

VDAB zet in op jongeren

Afgelopen maand was nog steeds 23% van de 245.472 werkzoekenden in Vlaanderen jonger dan 25. In de meeste andere Europese landen ligt dat aandeel nog een stuk hoger, maar voor VDAB is het 23% te veel. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “Jongeren zijn de toekomst. Het is enorm belangrijk dat zij goed gelanceerd worden op de arbeidsmarkt om zo een fijne, lange loopbaan uit te kunnen bouwen. VDAB is daarbij hun loopbaanpartner vanaf het begin. We bieden advies over studiekeuze, solliciteren, (studenten)jobs, werkplekleren, hoe al je competenties inzetten en zoveel meer.” VDAB gaat de strijd tegen de jeugdwerkloosheid aan samen met verschillende partners. Het Roadies project is daar een voorbeeld van.

Get ur booty to the bootcamp!

Ook op andere manieren probeert VDAB jongeren te bereiken om hen te ondersteunen bij hun stappen naar de arbeidsmarkt. De dienst organiseerde vorig jaar jongerenpanels in samenwerking met Jim TV om de noden en wensen van de jongeren beter te leren kennen. Via E-coaching en apps voor smartphone en tablet maakt VDAB solliciteren via digitale weg aantrekkelijk. In het succesvolle “grootste arbeidsbureau van de wereld” hielp VDAB op radiozender MNM werkzoekenden een job vinden. Elk jaar biedt de arbeidsdienst tijdens de Zuiddag (dit jaar op 16 oktober) ook scholieren de kans te proeven van het werkende leven. En de “VDAB sollicitatie bootcamp”- camper toert momenteel door het Vlaamse land om jongeren bijvoorbeeld op festivals op ludieke wijze VDAB te leren kennen.

 

woosha2 (1).jpg  

  In de VDAB-camper delen jongeren hun sollicitatietips en -ervaringen.
 

25 september: Sollicitantendag voor jongeren

Na het grote succes van de VDAB IBO-dag begin dit jaar, wordt op 25 september groots ingezet op jongeren met een speciale sollicitantendag op verschillende locaties over heel Vlaanderen. Op deze talent day biedt VDAB jongeren een extra boost in hun zoektocht naar een job. Ze kunnen workshops volgen, hun cv laten beoordelen, hun talenten in kaart brengen, de sollicitatie-apps leren kennen, een sollicitatiegesprek inoefenen, ervaringen uitwisselen… Zet het vast in de agenda!

 

affiche (2).jpg

Alle jongeren zijn op 25 september welkom op de VDAB sollicitantendag om hun talent in the spotlight te plaatsen.

 

Meer informatie: 

Woordvoerder VDAB: Bartelijne van den Boogert, bartelijne.vandenboogert@vdab.be

of 0499 54 16 77.
 

Contact Roadies: Yvette  Schreurs, projectcoördinator Roadies voor Klasse,

yvette.schreurs@klasse.be of 0494 11 48 18.

 

vdab.be/jongeren

roadies.be

Sollicitantendag 25 september:  http://www.vdab.be/jongeren/sollicitantendag.shtml