U bent hier

VDAB zet talent jongeren in de spotlights

Op 25 september 2014 tussen 10u en 17u organiseert VDAB een Sollitantendag voor jonge werkzoekenden in heel Vlaanderen. Tijdens deze dag leren jongeren VDAB op een ludieke manier kennen. Bovendien beantwoorden de VDAB-consulenten alle vragen rond solliciteren en de arbeidsmarkt. De thuisblijvers kunnen terecht bij de VDAB online-coaches. Gedelegeerd bestuurder Fons Leroy beantwoordt graag uw vragen in Gent van 11-12u.

 

Wat gebeurt er?

Terwijl de IBO-dag van begin dit jaar specifiek gericht was op kmo’s, kiest VDAB nu bewust voor een groots event voor jongeren. Op donderdag 25 september komen jongeren over heel Vlaanderen aan hun trekken met een speciale ‘Sollicitantendag’. Ze kunnen hun cv laten nalezen, workshops over solliciteren volgen en tips krijgen om hun online dossier zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In de online corner ontdekken ze de VDAB-apps en leren meer over solliciteren via sociale media. Daarnaast kunnen jongeren een bezoek brengen aan een opleidingscentrum. Misschien hebben ze immers nood aan nieuwe competenties om op de arbeidsmarkt hun plaats te vinden.

Het volledige programma: http://www.vdab.be/jongeren/sollicitantendag.shtml

 

Waarom?

Jeugdwerkloosheid staat hoog op de agenda voor VDAB. De economische crisis en de realiteit van de arbeidsmarkt, waar de vraag van werkgevers vaak slecht overeenkomt met het profiel van de werkzoekenden, maken het vinden en houden van een job extra moeilijk. Jongeren - zeker de laaggeschoolde - zijn van deze situatie vaak het eerste slachtoffer. Vlaanderen telde in augustus dit jaar 59.254 werkzoekenden tussen de 18 en 25 jaar. Dat is 23,8% van het totale aantal werkzoekenden. Meer dan een derde van deze jonge werkzoekenden is laaggeschoold. Toch zijn deze jongeren de toekomst. Ze mogen hun start op de arbeidsmarkt niet missen. Reden te meer om in jongeren te investeren.

Vaak is het enige wat jongeren over VDAB weten, dat ze zich daar 'moeten' komen inschrijven. Maar VDAB is zoveel meer! Bijvoorbeeld handige tools, gratis apps, webcursussen, opleidingen en natuurlijk de goedgevulde vacaturedatabank. De dienst wil jeugdige werkzoekenden helpen hun talenten in kaart te brengen in functie van het vinden van een job en hen meer vertrouwd maken met de arbeidsmarkt. Door VDAB op een andere manier te leren kennen, hopen de medewerkers dat jongeren VDAB in de toekomst zullen contacteren met al hun loopbaanvragen.
 
Persmoment met Fons

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB, moedigt de jongeren aan in het VAC in Gent (Koningin Maria Hendrikaplein 70, naast het Sint-Pietersstation) van 11u tot 12u.

Er is tijd voorzien voor een kort interview en u kunt Fons vergezellen bij zijn bezoek aan:
  • VDAB sollicitatiebootcamp: deel je sollicitatie-ervaringen met Big Brother in de VDAB camper.

  • Online corner: VDAB is online veel meer dan alleen de website. Ook op VDAB Facebook en Twitter vind je interessante tips over werk, opleidingen en solliciteren. Ontdek daarnaast de VDAB apps en leer hoe je social media inzet bij het solliciteren.

  • Cv-Check: hoe laat je jouw cv eruit springen? De VDAB sollicitatiecoaches geven persoonlijke feedback op jouw cv.

  • Sollicitantencafé: even op adem komen of een specifieke vraag? Een team VDAB-medewerkers staat voor je klaar.

  • Workshop “De bril van de werkgever”: wat verwacht een werkgever van een sollicitant? Leef je in: welke sollicitant haalt het?  

  • Workshop “Leg het nu maar uit!”: hoe neem je op een professionele manier contact op met een werkgever? In deze interactieve workshop kan je het zelf uittesten.

 

ps: Lieve, werkzoekende piranha? http://youtu.be/Kjtu4iTzMV0

Meer informatie: 

Bartelijne van den Boogert
woordvoerder VDAB

bartelijne.vandenboogert@vdab.be
Tel: 0499 54 16 77