U bent hier

‘Competenties’ verkleinen de afstand tussen werkgevers en werkzoekenden

Het aanwerven op basis van competenties is in opmars. In de gepubliceerde vacatures en cv's op de website van VDAB kunnen werkgevers en werkzoekenden competenties aangeven. 80% van die vacatures en 65% van die cv’s bevatten, naast de traditionele diploma-opsomming, gescoorde competenties die meer kansen biedt om het geschikte profiel aan een vacature te koppelen. De meest ingevulde competentie in de gepubliceerde vacatures is 'een team coördineren' en ‘de voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen plaatsen’. 
 
Door de klemtoon te leggen op de verworven competenties hebben zowel de werkgever als de werkzoekende meer mogelijkheden om tot een betere en kwalitatievere match te komen. 
Voor de werkgever betekent dat er meer profielen in aanmerking komen om de geschikte kandidaat te vinden.
Voor de werkzoekende worden bepaalde beroepen minder vreemd en kan hij meer vacatures in overweging nemen dan enkel op basis van zijn diploma.
 
Gedelegeerd bestuurder VDAB Fons Leroy:  “Selecteren op basis van competenties heeft als voordeel dat je niet enkel rekening houdt met een diploma. Stel dat  een werkzoekende leerkracht aan de slag wil gaan als commercieel bediende, dan leidt een pure diploma-matching tot geen enkel resultaat.

Terwijl misschien wel 60% van de competenties van iemand wel overeenkomen met het profiel van deze functie. Ook de competenties opgedaan tijdens ervaringen in een vakantiejob, vrijwilligerswerk of in een andere sector kunnen op die manier gevaloriseerd worden. Daarom is het belangrijk dat zowel werkzoekenden als werkgevers bewust worden van het belang van competenties en deze ook onderstrepen in hun cv’s en vacatures. VDAB stimuleert dat niet alleen heel sterk bij sollicitanten en werkgevers, maar bieden hen daar ook handige toepassingen voor aan. 
 
Unieke toepassing COMEET:
Om het competentiegericht matchen uit te werken heeft VDAB samen met de SERV de tool Competent ontwikkeld: een competentiedatabank waarin alle beroepsactiviteiten met hun kunde- en kennisgegevens beschreven worden. Deze competentiegegevens heeft VDAB omgezet in de databank COMEET die de Competent-gegevens vertaalt om profielen te matchen met vacatures. Zo legt COMEET verbanden tussen gelijksoortige competenties in verschillende beroepen.
Met deze toepassing loopt VDAB voorop in Europa.
 
VDAB wil dan ook met enkele campagnes -filmpje ‘vakantiewerk’, advertentie Oog voor detail, doosje werkgevers- jongeren en werkgevers sensibiliseren rond het invullen van ‘sterke punten’ in cv’s en in vacatures.

Meer informatie: 

Shaireen Aftab, Woordvoerder

E-mail: shaireen.aftab@vdab.be 

Tel 0486 951 449