U bent hier

10 jaar COMOKRA!

Steenhuffel 18 06 2015 – COMOKRA, het Competentiecentrum voor Montage en Kraanbediening, toont de sterkte van samenwerking tussen de privé-sector, een sectorfonds en VDAB. De firma Sarens nv, het sectorfonds vzw Montage en VDAB spelen samen heel gericht in op het tekort aan kraanmachinisten op de arbeidsmarkt.
 
De montagesector kampte gedurende jaren met een tekort aan geschoolde kraanmachinisten. Het regulier onderwijs biedt geen opleiding voor deze beroepen. COMOKRA is in België het enige examencentrum dat erkend is om het examen 'werken met mobiele kraan' af te nemen. 

Nu, 10 jaar na de oprichting, heeft COMOKRA al honderden erkende attesten en Europese certificaten afgeleverd aan haar deelnemers. 306 werkzoekenden werden opgeleid waarvan er meer dan 80% na de opleiding aan de slag konden. Na een opleiding van 16 weken, inclusief stage, krijgen de cursisten een erkenning van hun verworven competenties. Daarbij is er veel aandacht voor veiligheid, nauwkeurigheid en efficiëntie. Niet alleen werkzoekenden, maar ook werknemers en leerlingen van het beroepssecundair (BSO) of technisch secundair onderwijs (TSO), nemen deel aan de opleiding. Met het erkende attest dat ze op COMOKRA behalen, versterken ze hun positie op de arbeidsmarkt en in de montagesector.
 
Hoe verloopt de samenwerking? VDAB levert de lesgevers, het materiaal en verzorgt de administratie. De firma Sarens levert voor de opleiding 2 kranen, de nodige terreinen en leslokalen. Dit kraanverhuurbedrijf voorziet een permanente nood aan gespecialiseerde kraanmannen. De vzw Montage, ten slotte, zorgt voor de nodige attestering.

"COMOKRA is een mooi voorbeeld van hoe samenwerken versterkend kan zijn. Ik wil alle partners bedanken die dit uniek initiatief in België mogelijk hebben gemaakt." zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB.

Het is niet alleen een feest van 10 jaar COMOKRA. Ook is het 3000ste COMOKRA attest uitgereikt door Ortwin Magnus (ABVV Metaal). 

Voor de gelegenheid hebben Fons Leroy (gedelegeerd bestuurder VDAB) en Nadia Sminate (Vlaams Parlementslid) hun talenten op de mobiele kraan bewezen.  

 

 

 

Meer informatie: 

Berit Vandenbussche - sectorconsulente vzw Montage
0496 57 75 46berit.vandenbussche@vzwmontage.be

Sofie De Reymaeker - expert communicatie Vlaams-Brabant
0497 83 88 82sofie.dereymaeker@vdab.be

Shaireen Aftab - woordvoerder VDAB
0486 95 14 49 - shaireen.aftab@vdab.be