U bent hier

NSZ en VDAB slaan handen in elkaar om werkgevers en werkzoekenden dichter bij elkaar te brengen

81 procent van de Vlaamse micro-ondernemingen en kmo’s heeft het moeilijk om de geknipte kandidaat te vinden wanneer ze een vacature uitschrijven. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ bij 446 micro-ondernemingen en kmo’s. Om ondernemers beter te ondersteunen bij hun zoektocht naar arbeidskrachten gaan NSZ en VDAB vandaag een officieel partnership aan.

Op die manier kan VDAB de doelgroep van zelfstandigen en kmo’s nog meer bereiken dan vandaag. “We willen de vraag van ondernemers nog beter afstemmen op het aanbod van de werkzoekenden om beide groepen meer kansen te geven op de arbeidsmarkt”, zeggen Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB.

Zorgen voor een betere match

Nagenoeg acht op de tien Vlaamse micro-ondernemingen en kmo’s (81 procent) vinden het vandaag de dag niet altijd gemakkelijk om de juiste man of vrouw voor een openstaande functie te strikken. Hoofdredenen daarvoor: te weinig kandidaten die zich aandienen, maar vooral ook een grote discrepantie tussen de kwalificaties van de werkzoekende en de basisvereisten waaraan de kandidaat moet voldoen voor de werkgever. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Om zelfstandigen met personeel en kmo’s beter te kunnen helpen in hun zoektocht naar geschikte arbeidskrachten, tekent NSZ vandaag een samenwerkingsovereenkomst met VDAB. Beide organisaties kunnen dankzij hun lokale verankering elkaar op die manier helpen en versterken en dat is in het voordeel van werkgevers die zo makkelijker personeel kunnen vinden, maar ook van werkzoekenden die meer kansen zullen krijgen op de arbeidsmarkt.”

HR-ondersteuning

Beide organisaties willen een samenwerking opbouwen om de ondernemers nog beter te ondersteunen bij hun zoektocht naar personeel en hun vragen over opleiding. NSZ zal zijn leden naar de lokale dienstverlening van de VDAB leiden, terwijl VDAB zich engageert om die zelfstandigen en kmo’s een passend antwoord te bieden op hun vraag. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Steeds meer richt VDAB zich op het competentiegericht matchen. Hiervoor is het belangrijk dat werkgevers de competenties van de gevraagde profielen definiëren. Zo kan er meer en beter de match gemaakt worden tussen vacatures van werkgevers en de werkzoekenden.”

Provinciaal netwerk

De samenwerking tussen NSZ en VDAB uit zich op verschillende manieren. Zo zullen de regioverantwoordelijken van NSZ alle vragen van leden over aanwerving en opleiding uit een bepaalde provincie doorgeven aan de provinciaal teamverantwoordelijke van de VDAB-accountmanagers en zal VDAB voor een antwoord en oplossing zorgen. Daarnaast zullen er gezamenlijke infosessies gehouden worden voor werkgevers over onder meer de individuele beroepsopleiding (IBO), het werkplekleren en het geven van sollicitatiefeedback en zo meer. Ook zullen beide organisaties deelnemen aan elkaars jobbeurzen en andere evenementen, zal er op het vlak communicatie samengewerkt worden en worden er interne opleidingssessies opgezet.

Meer informatie: 

Shaireen Aftab
woordvoerder VDAB
Tel: 048 69 51 449

Christine Mattheeuws
v
oorzitter NSZ
Tel: 0476 44 74 97
E-mail: 
christine.mattheeuws@nsz.be