U bent hier

VDAB-baas Fons Leroy roept heroes op om de arbeidsmarkt mee te innoveren

‘Onze wereld verandert in ijltempo en wij moeten daarop inspelen’. Vanuit die gedachte formuleerde Vlaams minister-president Geert Bourgeois zijn Septemberverklaring. Diezelfde vaststelling vormde de aanleiding voor VDAB-baas Fons Leroy om de pen ter hand te nemen. Het kleurrijke boek Work Action Heroes is een eyeopener voor wie nog steeds gelooft dat het op de arbeidsmarkt business as usual is.


Wie op de hedendaagse arbeidsmarkt zijn mannetje wil staan, heeft meer nodig dan een motivatiebrief en een cv. We leven vandaag immers in een VUCA-wereld die volatiel, onzeker, complex en ambigu is. Een wereld, waarin de uitzondering morgen de regel is. De helden van de arbeidsmarkt slagen erin in die omgeving aan de slag te gaan en het beste uit zichzelf te halen. Het zijn werkzoekenden, werknemers, werkgevers en arbeidsbemiddelaars die de uitdagingen van de hedendaagse arbeidsmarkt samen aangaan. 

Fons Leroy wilde geen traditioneel managementboek schrijven. Work Action Heroes. Op de vorm en de stijl van het werk valt geen etiket te kleven. Het boek is een combinatie van persoonlijke getuigenissen, praktische tips en levensechte verhalen van zowat alle stakeholders op de arbeidsmarkt. Stripfanaten zullen de comics in Marvel-stijl, van de hand van Ivan Adriaenssens, zeker kunnen smaken. 

Surprise Suzy, Luminous Luke, Silver Fox, Date Devil, Commander Career en Captain Competence slaan de handen in elkaar om op de arbeidsmarkt kansen te creëren voor het enorme potentieel aan talent dat we in Vlaanderen hebben. Zij slagen erin dat talent op de juiste plaats te krijgen en methodes te ontwikkelen om met zo veel mogelijk zo lang mogelijk aan het werk te blijven. Zij delen hun ervaringen graag met de lezer. 

Fons Leroy kijkt in zijn boek ook verder dan de huidige VUCA-wereld. Samen met experts als Luc Sels (KULeuven), Peter Hinssen (Nexxworks) en Dirk Van Damme (OESO) werpt hij een blik op de tendensen van morgen. Hoe zal de technologie de arbeidsmarkt veranderen? Wat is de rol van HR en big data? Hoe moeten we het onderwijs organiseren? En wat wordt er verwacht van de wetgever? 

Work Action Heroes is een eyeopener voor wie nog steeds gelooft dat het op de arbeidsmarkt business as usual is. Het is een uitdaging voor wie beseft dat we ons arbeidsmarktbeleid nog meer moeten veranderen dan we vandaag ambiëren. Het is eenleidraad voor wie klaarstaat om die nieuwe arbeidsmarkt mee vorm te geven en erin te investeren. 

‘Aan de slag!’, stelt Fons Leroy aan het eind van zijn boek. Want de tijd van enkel intenties is voorbij. Daarmee spoort hij alle stakeholders aan om de handen uit de mouwen te steken. Met zijn boek reikt hij hen een leidraad aan om de droom van een goed werkende arbeidsmarkt ook echt te realiseren. 

Werkten mee aan het boek: Luc Sels - Dirk Van Damme - Ans De Vos - Peter Hinssen - Sihame El Kaouakibi - Filip Peeters - Abkader Chrifi - Pascal Cools - Sabine Gekiere - Wouter Torfs - Koen De Maesschalck - Hans Bourlon - Sabine Lambrichts - Lieve Droogmans - Gratienne Sioncke - Etienne Jammaers - Nele Van Bogaert - Hanneke Claessen - Mustafa Harraq - Dirk Rombaut - Maddy Nulens - Mieke Smet - Axel Dingemans - Niels Tanésy - Dirk Sas - Goele Geeraert.

Luc Sels, KULeuven
“Work Action Heroes leert ons kijken naar de persoon en het talent achter de soms sombere arbeidsmarktstatistieken. Statistieken leiden tot veralgemeningen: jongeren vormen samen verloren generaties, de wat ouderen zijn out, laaggeschoolden en ongekwalificeerden zijn kansloos, ... Maar Work Action Heroes zorgt voor eerherstel. Het boek en het initiatief leren ons beseffen dat geen enkele groep kansloos is op de arbeidsmarkt, ze leren ons stilstaan bij de talenten, de durf en de actiebereidheid van zo velen uit de zogenaamde kansengroepen. Het boek gaat over helden en demonen, en hoe uit de strijd tussen de twee vaak heel bemoedigende verhalen over kansen en successen op de arbeidsmarkt ontstaan. Het gaat over de maakbaarheid van de arbeidsmarkt, over hoe u en ik – als kleine helden – een verschil kunnen maken; en over hoe wij met zijn allen samen, het verschil kunnen maken”.   

Wouter Torfs, Schoenen Torfs
"Ik vond het een waardevol boek omdat voor een keer de medewerkers van een bedrijf centraal worden gesteld en niet de visie of de strategie..."

Sihame El Kaouakibi, Let’s Go Urban
"Vernieuwing op de arbeidsmarkt, en vooral de weg daar naartoe is noodzakelijk . Work Action Heroes kan hiervoor statement zijn. Komende vanuit  Fons Leroy ondersteund met mensen uit het veld.
Voor mij is Work Action Heroes een aanzet tot actie om oude denkpaden te ruilen voor nieuwe denkpaden, want die nieuwe generatie staat met al zijn potentieel en in al zijn diversiteit klaar om een succesvolle carrière tegemoet te gaan, die hen aanspreekt op hun mogelijkheden en niet op hun beperkingen."

Filip Peeters, Nike
"Het idee van superhelden sprak mij onmiddellijk aan.  De insteek van het boek is positief en bouwt op de sterktes van de actieve mensen in de arbeidsmarkt.   Wanneer je focust om je zwaktes te verbeteren kan je succesvol zijn, wanneer je focust op je sterktes zal je winnen! Wie wil daar geen deel van uitmaken?"

Lieve Droogmans, Markant
"De Work Action Hero Date Devil toont aan dat ondernemen niet alleen is je goed omringen maar ook investeren in een goed netwerk dat werkt voor jou."

****************************************************************
Contactpersonen:
Griet Verhoeyen, marketeer Acco - griet.verhoeyen@acco.be, 016 62 80 62
Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB -  shaireen.aftab@vdab.be, 0486 95 14 49

Work Action Heroes. Over de helden van de arbeidsmarkt (ISBN 9789462922747) van Fons Leroy is uitgegeven bij Uitgeverij ACCO en is beschikbaar voor € 25,00 via www.uitgeverijacco.be/workactionheroes of in de boekhandel. 

Volg de heroes op social media:

Facebook: 
    Work action heroes
    AccoMaaktKennisMetU

Twitter
    @workactionhero

Blog
    www.vdab.be/blogs/fonsleroy

Waarvoor kunt u bij Acco terecht?
-    Een gratis persexemplaar 
-    De cover van het boek

Meer informatie: 

Shaireen Aftab
woordvoerder VDAB
Tel: 02 506 12 34
Gsm: 0486 95 14 49