U bent hier

VDAB lanceert nieuwe Arvastat

Als kenniscentrum voor de arbeidsmarkt beschikt VDAB over een schat aan informatie. Vandaag wordt die data stapsgewijs beschikbaar publiek beschikbaar in de vorm van ‘open data’. Daarnaast lanceert VDAB de vernieuwde Arvastat, onze publieke zoekmachine voor werkzoekende- en vacaturecijfers. Deze cijfers zitten nu in een modern en interactief kleedje. Dankzij Arvastat is VDAB nog steeds uniek in de hoeveelheid aan arbeidsmarktinformatie die we vrij beschikbaar maken. Meer dan 400 miljoen cijfers publiek beschikbaar in een fractie van een seconde, dat is heel veel data en informatie verpakt in één toepassing.
 
Open data
Open data is niets anders dan het vrij ter beschikking stellen van ruwe data zodat ook anderen daar vrij gebruik van kunnen maken. Het idee dat hierachter schuilt is dat data van overheden publieke eigendom zijn. Net daarom zouden die door iedereen vrij hergebruikt moeten kunnen worden. Dit toch zolang de openbaarheid geen privacyschendingen met zich mee zou brengen of de veiligheid in het gedrang brengt.
 
VDAB heeft al geëxperimenteerd met open data. Sinds 2012 organiseert VDAB jaarlijks de digitale wedstrijd 'build your own jobadvisor’ voor Vlaamse IT-studenten. Hier werden de studenten uitgedaagd om zelf een prototype te ontwikkelen voor tools die mensen helpen bij het vinden van werk. In functie van deze oefening kregen de studenten toegang tot heel wat VDAB-data die eenmalig voor hen ter beschikking werden gesteld.
 
Deze data wordt nu structureel als open data beschikbaar voor iedereen die daar gebruik van wil maken. In functie van studieadvies heeft De Tijd een instrument gebouwd op onze open schoolverlatersdata. Het is een mooi voorbeeld van waar we met open data naartoe willen: onze cijfers en inzichten zo ruim mogelijk verspreiden zodat iedereen die dat wil er gebruik van kan maken.
 
Arvastat 2.0
Als dienstverlener kan VDAB zich niet tevreden stellen met open data alleen. Niet alle individuen en organisaties
hebben technische expertise die het gebruik van open data vergt. VDAB wil dat o.a. alle lokale besturen de nodige arbeidsmarktinformatie kunnen vinden voor hun lokaal arbeidsmarktbeleid. Maar ook dat journalisten VDAB-data kunnen exploreren in functie van hun analyses en berichtgeving.
 
Daarom lanceren we vandaag ook de vernieuwde Arvastat: dé online-toepassing voor iedereen die op zoek is naar de meest relevante en de meest recente werkzoekenden- en vacaturecijfers binnen Vlaanderen. Visuele aantrekkelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en volledigheid waren de belangrijkste doelstellingen bij het herwerken van deze toepassing. Waar vroeger tabellen centraal stonden, zijn dat vandaag interactieve kaarten en grafieken die toelaten om met enkele muisklikken de gewenste cijfers te vinden. Cijfers opzoeken voor doelgroepen en sectoren, de meest recente maand of 15 jaar geleden, vanaf nu is het kinderspel.
  
Nog vragen? 
Wil u graag tekst en uitleg bij het gebruik en alle mogelijkheden die Arvastat biedt, dan organiseren we graag één of meerdere demosessies. Stuur ons een mailtje en we bezorgen u een uitnodiging.
 
Hebt u vragen bij de cijfers uit Arvastat of andere arbeidsmarktevoluties? Wil u graag nog andere data van VDAB publiek beschikbaar, al dan niet als open data? Laat het ons weten via studiedienst@vdab.be of open.data@vdab.be en we helpen u met plezier verder.
 
Link: arvastat.vdab.be
Link: www.vdab.be/trends/open_data

Meer informatie: 

Shaireen Aftab
woordvoerder VDAB
Tel: 02 506 12 34
Gsm: 0486 95 14 49

Willem Vansina
verantwoordelijke arbeidsmarktinformatie VDAB
Gsm: 0499 59 49 26