U bent hier

VDAB lanceert nieuwe Arvastat

Sinds meer dan 10 jaar is Arvastat dé online-toepassing voor iedereen die op zoek is naar de meest relevante en de meest recente werkzoekenden- en vacaturecijfers binnen Vlaanderen. Het afgelopen jaar heeft VDAB Arvastat in een nieuw, interactief kleedje gestoken. Meer dan 410 miljoen datarecords gecombineerd in 180 rapporten zijn opvraagbaar in de kleinste details op een eenvoudige manier.
 

Een schat aan informatie toegankelijker
In Arvastat vind je statistieken over de werkloosheid en het werkaanbod in heel Vlaanderen, tot op het niveau van de gemeente. In de nieuwe versie is veel aandacht besteed aan de visualisatie, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid ervan. Waar vroeger tabellen centraal stonden, zijn dat vandaag interactieve kaarten en grafieken die toelaten om met enkele muisklikken de gewenste cijfers te vinden. Cijfers opzoeken voor doelgroepen en sectoren, de meest recente maand of 15 jaar geleden, vanaf nu is het kinderspel. Zo kan je bijvoorbeeld zien of jouw gemeente het beter of slechter doet op vlak van werkloosheid dan de rest van Vlaanderen.

Met de nieuwe Arvastat hopen we o.a. lokale besturen nog beter te ondersteunen bij het vormgeven van hun werkgelegenheidsbeleid. Journalisten en onderzoekers willen we nog sprekender en rijker materiaal aanbieden voor eigen analyses en inzichten.

Demo
Je kan alvast een kijkje nemen op arvastat.vdab.be en een begeleidend filmpje vind je op volgende link. Voor de geïnteresseerden voorziet VDAB demosessies om de nieuwe Arvastat voor te stellen. Graag een seintje op studiedienst@vdab.be. Je zal dan verder op de hoogte gehouden worden van de praktische organisatie van de demosessie.

Open data
VDAB staat voor innovatie, wendbaarheid, transparantie en het ondersteunen van zelfredzaamheid. Door de ruwe data als 'open data' beschikbaar te stellen gaat VDAB nog een stap verder. Zo kan iedereen die dat wil er vrij gebruik maken voor eigen analyses of toepassingen.  
In functie van studieadvies heeft De Tijd een instrument gebouwd op onze open schoolverlatersdata. Het is een mooi voorbeeld van waar we met Arvastat en open data naartoe willen: onze cijfers en inzichten zo ruim mogelijk verspreiden zodat iedereen die dat wil er gebruik van kan maken.   

Nog vragen
Heb je vragen bij de cijfers uit Arvastat of andere arbeidsmarktevoluties? Wil je graag nog andere data van VDAB publiek beschikbaar, al dan niet als open data? Laat het ons weten via studiedienst@vdab.be of open.data@vdab.be en we helpen je met plezier verder.

Meer informatie: 

Shaireen Aftab
woordvoerder VDAB
Tel: 02 506 12 34
Gsm: 0486 95 14 49

Willem Vansina
verantwoordelijke arbeidsmarktinformatie VDAB
willem.vansina@vdab.be
Gsm: 0499 594926