U bent hier

De werkloosheidscijfers van mei 2016

Vlaanderen telt eind mei 213.076 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 7.113 of 3,2% minder dan vorig jaar. Sinds augustus vorig jaar is er telkens een daling jaar-op-jaar. 

De WZUA’s, dat zijn werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering, krimpen met 7,2%. De beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering drukt het aantal WZUA’s terwijl er een opdrijvend effect uitgaat uit van de langere beschikbaarheid van werkzoekende 60-plussers.

De jongeren in beroepsschakelingstijd (BIT) stijgen met 5,6%. Schoolverlaters, jonger dan 21 jaar en zonder rechtopenende studie, kunnen pas een inschakelingsuitkering bekomen vanaf hun 21ste verjaardag. Deze jongeren blijven daardoor langer geteld in de BIT-groep.

Overigens moeten alle BIT-jongeren twee positieve evaluaties van hun zoekgedrag krijgen vooraleer ze na het doorlopen van de BIT een inschakelingsuitkering kunnen ontvangen.

De restgroep ‘Andere’ (+17,3%) groeit. De jongeren die een éénjarige alternerende opleiding volgen na een initiële opleiding in het buitengewoon secundair onderwijs opleidingsvorm 3, verschijnen sinds kort in de groep ‘Andere’. Daardoor zijn er ook meer min-20-jarigen.

In Limburg daalt de werkloosheid met 7,6%. De ex-werknemers van Ford verschenen vanaf januari 2015 in de werkzoekendencijfers. Veel ex-werknemers zijn ondertussen terug aan de slag of moeten zich niet langer meer inschrijven als werkzoekende. Dat verklaart de daling.

Links:

·  Werkloosheidsberichten: http://vdab.be/trends/berichten/

·  Arvastat: http://arvastat.vdab.be

Meer informatie: 

Piet Cosemans
Woordvoerder VDAB a.i.
piet.cosemans@vdab.be
02 506 17 35
0497 51 89 69