U bent hier

VDAB zet werkplekleren op de kaart bij meer dan 16.000 ondernemers

Ervaring werkt. Die boodschap brachten de medewerkers van VDAB donderdag live bij 16.197 Vlaamse werkgevers. Ze liepen persoonlijk binnen in winkels en bedrijven. Daar brachten ze de mogelijkheid ter sprake dat werkgevers hun toekomstige nieuwe medewerker zelf kunnen opleiden.

   

De VDAB-medewerkers wilden met dit bezoek duidelijk maken hoe belangrijk zij de samenwerking met bedrijven vinden. Samen staan ze voor dezelfde uitdagingen. ‘Vooral kleine ondernemingen vinden niet de tijd om bij ons langs te komen,’ zegt gedelegeerd bestuurder Fons Leroy van VDAB, ‘daarom hebben wij de tijd gemaakt om bij hen langs te gaan.’
 
Tijdens hun bezoek plaatsten de VDAB-medewerkers vooral het werkplekleren in de etalage. Werkgevers kunnen een werkzoekende maatgericht trainen op de eigen werkvloer. Dat geeft hun de mogelijkheid om hun toekomstige medewerker van dichtbij aan het werk te zien. Voor de werkzoekenden is het een weg om ervaring op te doen. De bekendste formules zijn de Individuele Beroepsopleiding (IBO) en de opleidingsstage. Bedrijven vinden er geregeld een oplossing in om hun aanwervingskansen te verhogen.
 
In 2015 volgden zo’n 40.000 werkzoekenden een vorm van werkplekleren van VDAB in samenwerking met werkgevers. Om die mogelijkheid nog eens te onderstrepen overhandigden de VDAB-mensen bij het afsluiten van het gesprek een symbolische bon voor een gemotiveerde werkkracht aan de werkgever.
 
De actie liep doorheen heel Vlaanderen. Ook werkgevers die al geregeld  met VDAB samenwerken, waren opgetogen over het bezoek en wilden graag hun ervaring delen:
 
Philip Geuns, HR-verantwoordelijke Servilux, Hasselt: ‘Wij maken graag gebruik van opleidingsvormen op de werkvloer. Vaak geven we jonge schoolverlaters de kans om via een stage kennis te maken met ons. We hebben ook een aantal Gespecialiseerde IBO’s opgezet voor medewerkers met een arbeidsbeperking.’
 
Karlina De Graeve, zaakvoerder optiek De Graeve, Aalst: “Zo’n bezoek brengt je dichter bij elkaar. VDAB is in onze sector een nogal vergeten aanwervingskanaal. Vijftien jaar geleden ben ik zelf als IBO-er gestart in deze zaak. Ik sta er nu aan de leiding van. Ik denk eraan in het najaar iemand aan te werven en daarvoor een beroep te doen op VDAB.”
 
Wesley Vercruysse, zaakvoerder Carrosserie Vercruysse, Halle: “Het was een heel positief gesprek. Wij hebben op dit ogenblik  een werkzoekende die een IBO bij ons doet. Eind deze week zal hij die afsluiten en komende week komt hij bij ons in dienst. Het is de eerste keer dat we iemand langs deze weg aanwerven. Een formule die ik kan aanbevelen.”
 
Marijke Devos, HR -manager van Evadam, Roeselare: "Wij waren blij  verrast. We kennen VDAB al geruime tijd, maar sommige vormen van werkplekleren waren nieuw voor ons. We zijn doorlopend op zoek naar nieuwe medewerkers, maar zonder opleiding op de werkvloer kan je hier niet aan de slag. We willen zeker bekijken hoe we kunnen samenwerken!"
 
Ineke Vos, bedrijfsleider Ecokoerier, Mechelen: “We hebben een eerste werknemer na een Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO) aangeworven. Een interessante manier van werken: je krijgt ruimte om elkaar te leren kennen. De kans op een goede samenwerking is daardoor groter.”
 
 
Deze Ervaring Werkt-dag van VDAB was de Vlaamse versie van de European Employers' Day. Tussen begin en midden april zetten de publieke tewerkstellingsdiensten uit alle EU-landen, Noorwegen en IJsland allerlei acties op om hun gevoel van bondgenootschap met het bedrijfsleven te uiten. Daarvoor putten ze overigens hun inspiratie uit een VDAB-initiatief  van 2014.
 
 

Het totaal aantal bedrijfsbezoeken in Vlaanderen: 16.197

Gewapend met smartphones en tablets gingen VDAB medewerkers bij bedrijven langs. Via de ervaring werkt-app kreeg VDAB volgende reacties van ondernemers binnen:

55% van de bezochte bedrijven had nog niet samengewerkt met VDAB
27% wil nu mensen aanwerven
65% wil zelf zijn toekomstige medewerkers opleiden op de werkvloer met werkplekleren
91% is tevreden met ons bezoek

Meer informatie: 

Piet Cosemans
woordvoerder VDAB a.i.
Gsm: 0497 51 89 69