U bent hier

Belfair 2013, Internationale handelsbeurs voor oefenbedrijven

Stel: je zit op school of je zoekt een job en wil in een bedrijf aan de slag. Hoe leer je dan hoe een bedrijf werkt? En hoe leer je over administratie en communicatie?

Daarvoor kan je terecht in een oefenfirma. Dit is een bedrijf dat opgezet en gerund wordt binnen een school of opleiding. Er worden gelijkaardige documenten en procedures gebruikt. Alleen leveren de oefenfirma’s geen producten, en betalen ze niet met echt geld. Toch zijn het vaak heuse laboratoria voor ondernemerschap. Er bestaan meer dan 7200 oefenfirma's verspreid over 42 landen.

Cursisten (werkzoekenden) en leerlingen krijgen binnen oefenfirma’s elk een takenpakket en voeren opdrachten uit waar ze uit kunnen leren en ontdekken. Elk oefenbedrijf heeft haar eigen specifieke businessactiviteit. Net echt, dus.

En deze bedrijven werken -vanuit verschillende scholen en opleidingscentra- ook met elkaar samen. De meeste contacten tussen de oefenfirma’s  verloopt via mail en telefoon. Maar één paar keer per jaar organiseert Cofep een internationale handelsbeurs, Belfair, waar de cursisten en leerlingen  van oefenfirma’s écht samengebracht worden.

Tijdens deze tweedaagse beurs zullen meer dan 3.000 studenten uit binnen- en buitenland (o.a. Canada, USA, Oostenrijk, Roemenië) bij elkaar virtueel aan- en verkopen. En net zoals bij andere beurzen, is het ook hier dus de bedoeling om zaken te doen met elkaar. Maar er worden ook contacten gelegd die doorheen het werkjaar eventueel leiden tot een nauwere samenwerking.

COFEP is de Belgische centrale voor oefenfirma’s en werd opgericht in 1995. De formule van oefenbedrijven heeft zoveel succes dat het wereldwijd wordt gebruikt.

Praktisch

De Belfairbeurs 2013 vindt dit jaar plaats op donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart (telkens van 09.30 uur tot 15.00 uur) in het International Convention Center Gent. 

Meer informatie: 

Anneke Ernon
woordvoerder VDAB 
Tel: 02 506 12 34