U bent hier

De creatieve sector en VDAB slaan de handen in elkaar

VDAB past zijn dienstverlening aan voor creatieve en artistieke beroepen, onder meer door de lancering vandaag van de deelwebsite vdab.be/creatief  en door 22 consulenten extra op te leiden om werkzoekende kunstenaars en creatieven beter te kunnen helpen. De VDAB doet dit in samenwerking met 14 ondersteunende organisaties uit de sector.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek in opdracht van Flanders DC dat de creatieve industrieën in Vlaanderen 3% innemen van het BBP en tot 70.000 VTE tewerkstellen. Het is tevens een sector die steevast groeicijfers naar voor kan schuiven. Het hart van de creatieve sector bestaat uiteraard uit de creatieven zelf, gaande van architecten tot circusartiesten, van designers over scenaristen tot muzikanten. In veel gevallen zijn ze projectmatig tewerkgesteld. Deze opdrachten sluiten niet altijd op elkaar aan, waardoor ze af en toe in contact komen met de VDAB. De dienstverlening van de VDAB was tot op heden te weinig afgestemd op de concrete situatie van deze beroepen. Om hieraan te verhelpen, slaan de VDAB en 14 ondersteunende organisaties uit de sector de handen in elkaar.

Vandaag werd de deelwebsite www.vdab.be/creatief gelanceerd. Op deze deelwebsite vinden werkzoekende kunstenaars en creatieven vacatures terug, zoals deze aan VDAB worden doorgegeven. Daarnaast zijn er verwijzingen opgenomen naar enkele sectorspecifieke wervingskanalen, waar ook vacatures terug te vinden zijn van de andere beroepsgroepen in de creatieve sectoren. Er is een overzicht van de mogelijkheden om bijscholingen te volgen en tot slot lichten de 14 ondersteunende organisaties uit de sector hun dienstverlening toe. De huidige deelwebsite is slechts een startpunt en zal op termijn verder uitgebreid worden.  Door deze samenwerking wil de VDAB een betere, meer transparante kijk krijgen op hoe dit segment van de arbeidsmarkt werkt om zo haar diensten ook in te toekomst verder te verbeteren. 

Naast deze deelwebsite hebben 22 consulenten van de VDAB een extra opleiding gekregen die hen meer vertrouwd heeft gemaakt met het werkveld, zoals onder meer de werking van Sociale Bureaus voor Kunstenaars of de specifieke bepalingen in de werkloosheids-regelgeving voor kunstenaars. Zij kunnen vanaf nu rechtstreeks aangesproken worden door werkzoekende kunstenaars en creatieven. 

Het is jammer genoeg ook een realiteit dat niet elke (daartoe opgeleide) creatieve ook voldoende werk zal vinden in de sector. Daarom is het een extra uitdaging voor de sector en de VDAB om te kijken welke competenties van kunstenaars en creatieven ook inzetbaar zijn op andere domeinen van de arbeidsmarkt. Daarnaast engageert de sector zich om de opleidingsverstrekkers aan te spreken op de noodzaak om niet alleen te streven naar creatieve excellentie en vakkennis, maar ook te werken op ondernemende competenties.

Betrokken organisaties:

Meer informatie: 

Anneke Ernon, woordvoerder VDAB
tel: 02 506 12 34
Anneke.Ernon@vdab.be

Maarten Bresseleers, coördinator Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten
tel: 02 201 30 03 - 0486 02 03 96
maarten@podiumkunsten.be

Koen Allary, directeur Circuscentrum
tel: 09 233 85 89 – 0478 73 75 86
koen@circuscentrum.be