U bent hier

De werkloosheidscijfers van februari 2014

Vlaanderen telt eind februari 236.168 werkzoekenden. Dit zijn er 20.991 of 9,8% meer dan vorig jaar. Net als de voorbije maanden stijgt de vrouwelijke (+10,1%) en de hoog- (+14,8%) en middengeschoolde (+14,1%) werkloosheid sneller dan gemiddeld.

De dienstensector met veel vrouwelijke werknemers en ook relatief veel hoog- en middengeschoolde banen bood aanvankelijk beter weerstand tegen de crisis. Om budgettaire redenen werft de dienstensector nu ook zuinig aan: de afgeslankte banken knippen in hun tewerkstelling, de verschillende overheden vervangen niet alle vertrekkers en de besparingsmaatregelen in de gezondheidszorg blijven ook niet zonder gevolgen. Daarnaast verdwijnen een reeks administratieve functies als gevolg van rendementswinsten door onlinetoepassingen en automatisering.

Het groeitempo van de jeugdwerkloosheid (+2,5%) zakt. De tragere toename gaat terug op een daling op jaarbasis bij de -20-jarigen: er zijn nu minder werkzoekende leerlingen uit het deeltijds onderwijs dan vorig jaar.

Bij de 50-plussers is er wel nog een forse toename doordat oudere werkzoekenden langer moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt: de NWWZ tussen 55 en 60 jaar klimmen met 25,9%.
 

Bekijk ook het werkloosheidsbericht of raadpleeg de werkloosheidsstatistieken in Arvastat.

Meer informatie: 

Bartelijne van den Boogert
woordvoerder VDAB
Tel: 0499 54 16 77