U bent hier

De werkloosheidscijfers van januari 2017

De werkloosheidscijfers van januari 2017 zijn gepubliceerd op de VDAB-site. In het VDAB-werkloosheidsbericht vind je de voornaamste trends. In Arvastat kan je gedetailleerde werkloosheidsstatistieken raadplegen tot op gemeenteniveau.

Eind januari telt Vlaanderen 222.255 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 10.676 of 4,6% minder dan vorig jaar.

Opvallend is de verschillende evolutie naar categorie: de werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA) en het aantal jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT) dalen met respectievelijk 7,8% en 3,3% terwijl de vrij ingeschreven werkzoekenden en de restgroep ‘Andere’ stijgen met 1,9% en 11,8%.

Zowel de banengroei als wijzigingen in de werkloosheidsreglementering tekenen zich af in de evolutie van de WZUA’s. Meer banen heeft een gunstige impact, de aanpassingen van de werkloosheidsreglementering heeft daarentegen effecten in zowel min als plus. Zo drukt de beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering het aantal WZUA’s net als het uitstellen van de inschakelingsuitkering tot 21 jaar voor bepaalde jongeren zonder diploma.

Een opdrijvend effect gaat dan weer uit van de langere beschikbaarheid. Dat vertaalt zich o.a. in meer werkzoekende 60-plussers (+10,7%).

Vlaanderen telt 62.249 allochtone werkzoekenden of 28% van de arbeidsreserve.

De werkloosheid daalt in alle provincies. De daling is het sterkst in Limburg (-7,1%).

Links:
·  Werkloosheidsberichten: http://vdab.be/trends/berichten/
·  Arvastat: http://arvastat.vdab.be

Meer informatie: 

Shaireen Aftab
woordvoerder VDAB
Tel: 02 506 12 34
Gsm: 0486 95 14 49