U bent hier

Eerste editie Infobeurs “Werken in de Zorg”

De Limburgse zorgsector staat voor belangrijke uitdagingen. Nu al is het moeilijk om een aantal knelpuntvacatures in te vullen en in de toekomst gaat de arbeidsbehoefte in deze sector nog sterk toenemen. Samen met een aantal partners neemt de Limburgse VDAB initiatieven om hierop een antwoord te formuleren en de invulling van de openstaande vacatures te versterken.

Infobeurs “Werken in de zorg” op 24 april

Op dinsdag 24 april, van 10 u tot 19 u, organiseren de VDAB-Servicepunten-Zorg, in Hangar 58 op het domein Bokrijk, voor de eerst een “ Infobeurs Werken in de zorg”.

Bezoekers kunnen er kennis maken met het actuele jobaanbod in de zorgsector. Maar liefst 32 zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuiszorgdiensten nemen deel aan deze infobeurs. Een aantal opleidings- en begeleidingsorganisaties maken de bezoekers dan weer wegwijs in de diverse  zorgberoepen en loopbaankansen voor deze sector.

Luc Smeets, organisator van de beurs: “Via dit jobevenement wil de VDAB het actuele werkaanbod en de loopbaankansen voor de zorgberoepen onder de aandacht brengen van een breed publiek. Via gerichte acties brengen we schoolverlaters, werkzoekenden, maar ook herintreders op de arbeidsmarkt op de hoogte van dit initiatief. We zullen meer dan 15.000 e-mails uitsturen en via het netwerk van partners willen we breed informeren en sensibiliseren”.

Zorgvacatures in de kijker

De zorgsector is voortdurend op zoek naar personeel. Zo ontving de Limburgse VDAB de afgelopen 12 maanden 769 vacatures voor zorgberoepen vanuit de zorginstellingen.

Marlène Reggers, projectleider zorgsector bij de VDAB: “Op een jobwall zullen we het actuele jobaanbod aanbrengen. Het gaat momenteel om zo’n 100 openstaande vacatures, die recent bij de VDAB aangemeld zijn. Maar als je bedenkt  dat er in de komende jaren in Limburg nog een aantal woonzorcentra bijkomen of uitbreiden, dan besef je  dat de arbeidsvraag voor zorgkundigen, verpleegkundigen en tal van ondersteunende functies veel groter is. Samen met POM-Limburg willen we werkgevers uit de zorg aanzetten om hun vacatures tijdig bekend te maken zodat we efficiënte instroomacties kunnen organiseren. We zijn dan ook zeer blij dat meer dan 30 zorginstellingen deelnemen aan deze infobeurs en dat geïnteresseerden hun cv kunnen achterlaten bij de personeelsverantwoordelijken die aanwezig zullen zijn”.

Via een opleiding naar een zorgjob

Sinds 1993 organiseert de VDAB in Vlaanderen, samen met diverse scholen en specifieke opleidingsaanbieders, een brede waaier van zorgopleidingen, onder meer verpleegkunde, verzorgende en opvoeder. Maar ook begeleider buitenschoolse kinderopvang, tandartsassistent, apotheekassistent en logistiek assistent behoren tot het aanbod.

Ingrid Schols, servicemanager van het VDAB-competentiecentrum ‘Social Profit’: “Bijna twintig jaar geleden volgden slechts twee groepen van telkens 16 deelnemers een opleiding tot verpleegkunde en gezins- en bejaardenhulp. De zorgopleidingen zijn uitgegroeid tot een belangrijk aanbod. In 2011 volgden in Limburg niet minder dan 2.000  werkzoekenden een opleiding tot een zorgberoep, waaronder 700 cursisten verpleegkunde, 260 verzorgende en 240 opvoeder. De zorgopleidingen kunnen zeer goede tewerkstellingsresultaten voorleggen. De gemiddelde uitstroom naar werk bedroeg  in 2011 70 %, met pieken voor verpleegkunde met 93 % en verzorgende met 85 %.”.

In die optiek is het dus belangrijk dat werkzoekenden weten dat zij via een herscholing hun loopbaan een andere wending kunnen geven indien ze dit wensen en werken in de zorg zien zitten. Sinds enige jaren legt de VDAB in haar samenwerking met partners de nadruk op het bereiken van kansengroepen die nog beperkt deelnemen aan de arbeidsmarkt. Ondermeer ouderen, kortgeschoolden en allochtonen worden met verhoogde intensiteit toegeleid naar de opleidingen.

Meer informatie over het event vind je in de agenda. 

Meer informatie: 

Luc Smeets, communicatieverantwoordelijke VDAB
Tel: 0476 55 26 16
E-mail: luc.smeets@vdab.be

Marlène Reggers, projectleider zorgsector VDAB Limburg 
Tel: 0 478 57 57 94 
E-mail: marlene.reggers@vdab.be  

Ingrid Schols, VDAB servicemanager social profit opleidingen
Tel: 0499 98 99 41
E-mail: ingrid.schols@vdab.be