U bent hier

Jonge werkzoekenden racen met zelfgemaakte elektrische racewagens

Zes teams van jonge werkzoekenden (-26 jaar) stelden vandaag met trots hun zelfgebouwde elektrische racewagen voor op de Evodays. Ze namen het tegen mekaar op in de Formula 24+ racewedstrijd in Kinepolis van Hasselt. Dit was een flitsende finish van het opleidingstraject van VDAB dat in samenwerking met Adopt ID georganiseerd werd om ongekwalificeerde jongeren te helpen in hun beroepskeuze binnen de industrie. Vandaag zijn er ruim 6700 vacatures in de industrie. 

Op acht weken bouwden zes Greenpower formula 24+ teams van jonge werkzoekenden uit heel Vlaanderen zelf een elektrische racewagen en maakten zo op een flitsende manier kennis met alle VDAB opleidingen. Van metaal, elektriciteit, carrosserie en lassen tot ontwerp en vormgeving, confectie en grafische technieken. Ze proefden van alles een beetje. 

STEM-beroepen
Met dit uniek traject worden de jongeren niet alleen ingewijd in de zogenaamde STEM-beroepen, maar leren ook heel wat andere zaken zoals werken in team, leren plannen edm. Belangrijke competenties voor de toekomst.

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB: "Dit project is een voorbeeld van hoe we de werkvloer van de toekomst dichterbij de jongeren kunnen brengen op een manier die hen ook aanspreekt. Jongeren moeten meer mogelijkheden krijgen om hun eigen talenten te ontdekken."

Het winnende team werd niet alleen beoordeeld op de race, maar kreeg ook punten voor o.a. hun logboek, ontwerp, aanpak, teamwerk én het vervolg van het leertraject. Wie meteen aan de slag kon, wie nog een opleiding volgt of een IBO-contract heeft (Individuele Beroepsopleiding).

Hoewel elk team hier een pluim verdient met hun resultaat is het 'Team West Vlaanderen' de winnaar van de race. Voor het totaal opleidingstraject is 'Team Limburg', het ecodriving team de winnaar. 

Evodays 

Evodays is een organisatie die zich inzet voor een duurzame toekomst via elektrische mobiliteit. ‘Om een duurzame toekomst te garanderen, moeten we focussen op het inspireren van alle generaties rond elektrische mobiliteit via motorsport, media, interactieve projecten en avontuur’ zegt Dieter Vanswijgenhoven Managing Director van Evodays.

Daarom kon dit project niet ontbreken op 1 van de 4 dagen van Evodays in Kinepolis Hasselt!

Meer informatie: 

Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB
shaireen.aftab@vdab.be0486 95 14 49

Stien Van Hevele, vakexpert Industrie VDAB
stien.vanhevele@vdab.be0477 76 33 60

Dieter Vanswijgenhoven, Managing Director Evodays
dieter@evodays.be , 0472 36 80 04