U bent hier

Knelpuntberoep invullen? Daar zorgt hogere beroepsopleiding ‘operationeel manager distributie’ (VKS5) voor

Crisis of niet, heel wat knelpuntberoepen bewaren hardnekkig hun plek op de arbeidsmarkt. Ook het beroep van disitributiemanager. De profielen blijven zeldzaam; de kandidaten gegeerd. Werknemers en werkzoekenden opleiden in een uniek samenwerkingsverband, met aandacht voor hun eerder verworven competenties, is de uitkomst.

Vandaag studeert in Kortrijk een nieuwe lichting studenten af in de opleiding  ‘operationeel manager distributie’.  Deze knelpuntopleiding kwam tot stand door een samenwerking tussen de bedrijfswereld (bpost, Carrefour,  McDonald’s, Schoenen Torfs), KATHO en de VDAB. Initiatiefnemer van het project is de Cocom Group. Deze beroepsopleiding is een van de weinige opleidingen op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur. Dat is na secundair onderwijs (niveau 4) de eerste trap op de leerladder van het hoger onderwijs.  

De afgelopen 2 jaar studeerden al werknemers van de deelnemende bedrijven af, maar de opleiding is ook toegankelijk voor werkzoekenden. Vandaag rondt de eerste VDAB-student de opleiding af. Gezien het knelpuntkarakter van de job is de opleiding een uitstekende keuze. “Ik volgde met plezier de opleiding omdat het voor mij een luik naar de toekomst is en een manier om mijn capaciteiten verder te ontwikkelen”, zegt  Lieselotte Benoot, VDAB-deelneemster.

Ervaring valoriseren en werkplekleren

Er wordt rekening gehouden met de kennis en competenties die de deelnemers al hebben. Dat levert vrijstellingen in het studieprogramma op, variërend per bedrijf én per functie. Een interessante formule: bedrijfsmensen koppelen nieuwe kennis aan hun werkpraktijk en zien zo snel het nut en effect ervan.  De bedrijfspartners bieden aan de werkzoekende studenten alle kansen tot werkplekleren. Dit leren in de bedrijfsomgeving krijgt een heel prominente plaats in het programma. KATHO organiseert de opleiding zowel in contact- als in afstandsonderwijs.  

Bedrijven vragende partij

“Bedrijven zijn vragende partij voor deze opleiding”, zegt Lucien De Vetter, Executive & Founder van de Cocom Group. “Ze leiden er enerzijds hun eigen personeel mee op, maar ook werkzoekenden kunnen aan het programma deelnemen.” “Een klassiek diploma behalen is geen eindpunt meer, maar een beginpunt van levenslang leren. Want niet alleen op school, ook op de werkvloer en tijdens bezigheden in je vrije tijd, verwerf je competenties”, voegt Johan De Langhe van KATHO eraan toe. “En die competenties verdienen het om erkend en gevaloriseerd te worden. Zo behalen werknemers een onderwijscertificering via het werk.”

Meer informatie: 

Anneke Ernon
woordvoerder VDAB 
Tel: 02 506 12 34