U bent hier

Massale opkomst op Brusselse jobbeurs 'Job Contact'

De jobbeurs 'Job Contact' in Tour en Taxis kreeg vandaag meer dan 7000 bezoekers over de vloer op zoek naar een job. Job Contact is een samenwerking tussen de VDAB en Actiris. Ook de 60 deelnemende bedrijven zijn duidelijk enthousiast. "De opkomst is enorm groot. We zijn op zoek naar technische productiemedewerkers met een goede kennis van het Nederlands. We hebben interessante kandidaten ontmoet, zelfs enkele ingenieurs”, aldus Katrien Janssens, recruiter voor Kellogg’s Pringels uit Mechelen.

Gretel Vandercruyssen, recruiter voor UZ Brussel was ook op de vorige edities van Jobcontact aanwezig en heeft opnieuw heel wat vacatures meegebracht. Zowel jobs voor verpleegkundigen, schoonmakers als administratieve medewerkers. Gretel is overwegend tevreden over het niveau van de kandidaten en neemt heel wat interessante cv’s mee.
 
Ook wie werk zoekt, legt interessante contacten. "Ik ben heel tevreden over mijn bezoek aan de beurs.”Ik zoek een job als onderhoudsarbeider en heb hier al goede gesprekken gehad met een 5-tal bedrijven", aldus Alex, 54 jaar uit Vilvoorde. Nabila, 30 jaar uit Sint-Pieters-Woluwe zoekt een job als boekhouder of administratief bediende. Ze heeft enkele goede sollicitatiegesprekken gehad met onder andere de stad Brussel.
 
Actiris en de VDAB nodigden werkzoekenden uit om langs te komen en rechtstreeks kennis te maken met bedrijven uit diverse sectoren en hun aanbod aan vacatures. De bezoekers kwamen zowel uit Brussel, Vlaams-Brabant als uit Mechelen. Ook wie van job wil veranderen, was welkom op de beurs. Naast mede-organisator Actiris nam ook Le FOREM deel aan de beurs. 
 
De informatiestand van de VDAB en Actiris kende veel succes. De bezoekers stelden er vragen over werk, tewerkstellingsmaatregelen, opleidingsmogelijkheden, sollicitatietraining en loopbaanbegeleiding. De consulenten gaven ook tips rond het opstellen van een verzorgd cv, een voorwaarde om succesvol te solliciteren.

Enkele cijfers
 
In Brussel bedroeg de werkloosheidsgraad in september 20,8% (20,1% voor de mannen en 21,7% voor de vrouwen). In september 2012 bedroeg de werkloosheidsgraad eveneens 20,8%. Eind september 2013 telde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 111.597 niet-werkende werkzoekenden. Dit betekent een stijging van 1.828 personen (+1,7%) op jaarbasis. Op maandbasis noteren we een zeer lichte stijging van 109 personen (+0,1%).
 
Eind september telde de regio Halle-Vilvoorde 18.781 niet-werkende werkzoekenden, 10,3% meer dan 1 jaar voordien. De stijging is vooral groot bij de jongeren (+ 13,6%), de midden- en hooggeschoolden (+15%) en degenen die net iets meer dan 1 jaar werkzoekend zijn (+17,2%).
Anderzijds staan in deze regio bij de VDAB ruim 3.800 jobs open in het normaal economisch circuit (uitzendopdrachten niet meegeteld) waarvan 47% bij de KMO’s.
Het voorbije jaar ontving de VDAB er 7% minder dan van oktober 2011 tot september 2012, maar toch nog 19.505 vacatures, waaronder 4.900 uit Zaventem. Dankzij de luchthaven Brussels Airport, betekende dit voor Zaventem zelfs een stijging met bijna 12%. Met uitzondering van Dilbeek (+20%) staat deze toename in schril contrast met de overige grotere gemeenten in Vlaams-Brabant die het aantal vacatures verder zagen dalen.
 
Job Contact kadert in de Werkweek die nog loopt tot 19 oktober.
Wie deze jobbeurs heeft gemist, kan nog terecht op de andere geplande activiteiten www.vdab.be/werkweek en www.actiris.be/werkweek .
Meer informatie: 

Contact Actiris: Sander Laridon  (woordvoerder) 0474 34 97 43
Contact VDAB: Bartelijne van den Boogert (woordvoerder a.i.) 0499 54 16 77