U bent hier

Minister Muyters reikt eerste nieuwe loopbaancheque uit

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft vandaag de eerste loopbaancheque uitgereikt en de begeleidende campagne voorgesteld in de Werkwinkel van Leuven. De nieuwe cheques moeten zowel werknemers als zelfstandigen aanzetten om actiever over hun loopbaan na te denken.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: "Hoe zal je loopbaan er over vijf of tien jaar uitzien? Wat is je ambitie? Welke zijn je talenten, je zwaktes? Op welke manier kan je die bijschaven zodat je huidige job je beter past of zodat je vlotter kan omschakelen naar een ander beroep? Door een intensieve en persoonlijke loopbaanbegeleiding weet je beter wat je waard bent en hoe je je sterke punten kan benutten. Loopbaanbegeleiding is echt een bijzonder nuttig instrument om mensen een prettiger gevoel te geven bij hun loopbaan, om hen duidelijk te maken dat ze die ook echt in handen kunnen nemen. Door de loopbaancheque te introduceren hebben we het bestaande loopbaan-systeem hervormd zodat hopelijk veel meer mensen loopbaanbegeleiding zullen volgen."

Vanaf 1 juli kan elke werknemer en zelfstandige bij de VDAB terecht voor een loopbaancheque waarmee hij/zij vier uur loopbaanbegeleiding kan volgen. Dat kan bij één van de door de VDAB erkende loopbaancentra in heel Vlaanderen. Tot voor kort waren 19 bedrijven erkend. "Sinds de nieuwe maatregel hebben nog eens 49 HR-bedrijven een aanvraag ingediend. Dat aantal zal de komende weken en maanden zeker nog stijgen", zegt Vlaams minister Muyters. "We willen naar een fijnmazig netwerk van aanbieders, waardoor iedereen bij wijze van spreken naast de deur terecht kan voor een sessie loopbaanbegeleiding. Toegankelijkheid zien we ruimer dan louter fysieke nabijheid. E-coaching – skypen tijdens de middagpauze bijvoorbeeld - kan een oplossing zijn voor werknemers of zelfstandigen die zich minder gemakkelijk kunnen verplaatsen. Digitale communicatie is ook vlotter inpasbaar in de drukke werk-gezin agenda’s van bijvoorbeeld jonge  dertigers of van werkende grootouders. In plaats van een aanbodgericht systeem zijn we nu geëvolueerd naar een vraaggerichte cheque, die zeer individueel ingezet kan worden."

Elke gebruiker kan elke zes jaar maximaal 8 uur loopbaanbegeleiding volgen. Een loopbaancheque is goed voor vier uur. Dat kost de werknemer 40 euro, maar beantwoordt aan een reële kost van 550 euro. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: "Hoe die twee cheques ingezet worden, beslis je zelf. Vind je het nuttig om in één keer acht uur begeleiding te volgen, dan kan dat. Maar vind je dat je beter eerst een sessie van vier uur volgt en dan na een paar jaar nog eens vier uur om je evolutie op te volgen, dan is dat ook mogelijk. We hebben onze hervorming echt gericht op maatwerk. Niet iedereen heeft dezelfde noden en wensen. Daarop willen wij met de nieuwe loopbaancheque maximaal inspelen."

De nieuwe cheque wordt begeleid door een mediacampagne van de VDAB. Die gaat midden augustus van start. Vlaams minister Muyters: "Je weet hoe dat gaat: tijdens een vakantie heb je even tijd om gas terug te nemen en na te denken over hoe het allemaal professioneel loopt. Veel mensen willen wel eens iets anders proberen, maar weten niet goed hoe ze daar moeten aan beginnen. En dan kan de campagne vanaf half augustus misschien bij hen nét die klik veroorzaken om het toch eens te proberen. Een goed functionerende arbeidsmarkt kan een instrument als de loopbaancheque zeker gebruiken."

Meer informatie: 

Thomas Pollet
Woordvoerder van minister Philippe Muyters
02 552 67 07 -  0474 69 56 08
thomas.pollet@vlaanderen.be