U bent hier

Op talent staat geen leeftijd

Vandaag is één vierde van de Vlaamse werkzoekenden ouder dan 50 jaar. Vlaams minister van werk Philippe Muyters en gedelegeerd bestuurder van VDAB Fons Leroy geven vandaag de aftrap voor het project ‘op talent staat geen leeftijd’. In elke Vlaamse provincie worden er komende maand netwerkevents georganiseerd door en voor 55-plussers. Door de ervaring die de 55-plussers opdoen hebben ze er meteen een troef bij. De netwerkevents bieden hen de mogelijkheid om de werkgevers te overtuigen van hun talenten en competenties.

Ik schreef honderden sollicitatiebrieven naar werkgevers, maar kreeg steeds hetzelfde te horen: ‘We vinden je profiel interessant maar we hebben iemand gevonden met een nog beter profiel”. Het is de getuigenis van een werkzoekende 55-plusser die zich inzet voor de organisatie van het netwerkevent.

Zo’n groots initiatief is nodig. Hoewel de Vlaamse werkloosheid al twee jaar op rij daalt en het aantal vacatures een absoluut record bereiken zien we dat de werkzaamheidsgraad van de groep tussen 50- tot 54-jarigen goed stijgt. Maar bij de 55- tot 59-jarigen is de stijging minder sterk.

Daarom is de activering en validering van de talenten en competenties van deze meer ervaren groep mensen voor Vlaams minister van Werk Philippe Muyters een speerpunt van het beleid: “Werkzoekende 55-plussers opnieuw aan een job helpen, is een van mijn prioriteiten. Dit netwerkevent vormt een brug tussen werkgever en werkzoekende. We willen werkgevers duidelijk maken dat de meer ervaren generatie meer dan gemotiveerd is en dat bewijst ook dat ze in nieuwe werkomstandigheden heel flexibel is.”

De werkzoekende 55-plussers nemen zelf de praktische organisatie van het netwerkevent in handen, onder begeleiding van ervaren VDAB-bemiddelaars. Op die manier kan elke werkzoekende zijn eigen kwaliteiten uitspelen: bij de uitwerking van het concept, de planning, de promotie, de uitnodigingen… Hiermee kunnen de 55-plussers uitpakken bij potentiële werkgevers.

Investeren in het eigen netwerk wordt steeds belangrijker. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “Netwerken is ook voor 55-plussers een goede manier om aan een job te geraken. Daar willen we op inspelen door werkzoekende 55-plussers zelf een netwerkevent te laten organiseren in hun provincie, voor andere werkzoekende 55-plussers en werkgevers. Op deze manier geven we de werkzoekende 55-plussers de mogelijkheid om van elkaar te leren en het heft in eigen handen te nemen.”

De VDAB lanceert ook een warme oproep naar werkgevers om het event te ondersteunen of bij te wonen.
 

Extra info

De netwerkevents voor 55-plussers vinden plaats op deze locaties en tijdstippen:

Limburg

donderdag 5 oktober van van 14.00 uur tot 19.00 uur

Limburghal, Jaarbeurslaan 6 te 3600 Genk

Antwerpen

donderdag 19 oktober van 8.30 tot 13.00 uur

congrescentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 te 2800 Mechelen

West-Vlaanderen

donderdag 19 oktober van 13u30 tot 17u00

De Oude Melkerij, Stationsstraat 143 te 8830 Hooglede-Gits

Oost-Vlaanderen

donderdag 26 oktober 2017 van 12 tot 17.30 uur,

Zebrastraat 9000 Gent

Vlaams-Brabant

Wanneer: donderdag 9 november van 09:00 tot 16:00

UCLL Campus Proximus, Geldenaaksebaan 335 te 3001 Heverlee

 

Meer informatie: 

Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB
+32 486 95 14 49shaireen.aftab@vdab.be

Thomas Pollet, woordvoerder Minister Muyters
+32 474 69 56 08thomas.pollet@vlaanderen.be