U bent hier

Samen leren voor veilig verkeer. Provincie en VDAB openen hoogtechnologisch expertisecentrum voor rijopleidingen in PIVO

VDAB en PIVO werken samen  aan meer verkeersveiligheidsopleidingen voor toekomstige beroepschauffeurs, hulp- en controlediensten en openbare besturen.  
In dit kader bouwden ze een loods op de PIVO-site om tot een kwaliteitsvol simulatie- en trainingscentrum voor rijopleidingen en verkeer, dat uitgerust is met hoogtechnologische middelen.

In het expertisecentrum bevinden zich onder meer rijsimulatoren met een controletoren, een uitkijkpost met zicht op het manoeuvre-terrein voor het behalen van een rijbewijs  of rijvaardigheidsmanoeuvres en uitgeruste leslokalen met didactisch demo- en oefenmateriaal.

De VDAB centraliseert er zijn rijopleidingen en -simulatoren. Gespecialiseerde lesgevers zullen er een rijopleiding geven aan de klanten van de VDAB en cursisten van de Vlaams-Brabantse politie-, brandweer-, en Dringende Geneeskundige Hulpschool en andere openbare diensten.

‘Om efficiënt aan de hoge vraag naar goed opgeleide chauffeurs te voldoen moeten we expertise bijeen brengen. Hiervoor hebben we sterke partnerschappen nodig zoals we met PIVO vandaag realiseren. Door infrastructuur te delen en digitale leermethodieken in te zetten kunnen we sneller inspelen op de vraag van de sector. Met onder andere de simulatoren zijn we in staat om de cursisten te leren rijden in bijzondere omstandigheden. Zo bereiden we ze maximaal voor op reële situaties’, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB.

‘Dankzij deze samenwerking kan het PIVO zich verder specialiseren in rijopleidingen en verkeer in ruime zin’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO. ‘’Niet onlogisch, want onze provincie, gelegen in het centrum van ons land, heeft een dicht wegennet en druk verkeer’.

De provincie Vlaams-Brabant en de VDAB investeerden hierin samen meer dan een miljoen euro. 

 

BELEIDSVERANTWOORDELIJKE
Tom Dehaene, gedeputeerde voor PIVO,
0475 21 03 96, kabinet.dehaene@vlaamsbrabant.be

PIVO
Marijke Degryse, opleidingsdirecteur bestuursschool
02 454 82 83, marijke.degryse@vlaamsbrabant.be

VDAB
Luc Delombaerde,
0475 52 42 00, luc.delombaerde@vdab.be

Meer informatie: 

Shaireen Aftab
woordvoerder VDAB
Tel: 02 506 12 34
Gsm: 0486 95 14 49