U bent hier

Tienduizenden cursisten van de VDAB krijgen voortaan hun opleiding met groene stroom

Op 22 daken van VDAB-vestigingen in Vlaanderen liggen er vandaag bijna 13.000 zonnepanelen. Deze installaties zullen jaarlijks gemiddeld 2.800 MWh groene stroom leveren, vergelijkbaar met het energieverbruik van 800 gezinnen. Fabricom, specialist in innovatieve technische installaties en diensten voor energievoorziening, tekende voor de plaatsing en uitbating van de fotovoltaïsche panelen. 

Met de installatie van zonnepanelen bespaart de VDAB niet alleen aanzienlijk op de aankoop van groene energie, de organisatie verkleint zo ook haar ecologische voetafdruk en kan de CO2-uitstoot verminderen. Daarom bood de VDAB de daken van zijn vestigingen aan de private investeringsmarkt aan in functie van de plaatsing en exploitatie van zonnepanelen. Een opportuniteit waar de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) en Fabricom graag op ingingen voor respectievelijk 80% en 20%.

Fabricom kreeg de opdracht tot levering van groene stroom gegund. De afdeling Facility Management selecteerde 22 VDAB-gebouwen die in aanmerking kwamen voor de plaatsing van fotovoltaïsche panelen. Solar Technics, onderdeel van Fabricom, zorgde voor de installatie op 25.000 m2 dakoppervlakte – goed voor een jaarlijks opgewekt elektrisch vermogen van gemiddeld 2.800 MWh. De jaarlijkse CO2-besparing bedraagt 1.277 kg. Tienduizenden cursisten van de VDAB zullen voortaan hun opleiding krijgen in centra voorzien van groene stroom.

Xavier Sinéchal, Managing Director van Fabricom: “Investeren in hernieuwbare energie zoals zonne-energie, is investeren in de toekomst. We zijn dan ook blij dat de VDAB zijn daken ter beschikking stelt voor de plaatsing van fotovoltaïsche installaties. Fabricom kan vandaag een mooie expertise voorleggen en heeft nog heel wat ambitie in deze markt.”

Ignace Naeyaert, Diensthoofd Functionele Ondersteuning bij VDAB: “Zonne-energie past perfect binnen de groene strategie die we al jaren voeren. Na een windturbine hebben we nu een ambitieus vervolg met de opwekking van groene stroom via 12.760 fotovoltaïsche panelen op onze daken. Een volgende stap ook in maatschappelijk verantwoord ondernemen en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.”

Meer informatie: 

Anneke Ernon
woordvoerder VDAB 
Tel: 02 506 12 34.