U bent hier

VDAB betreurt slechte ervaring bij begeleiding dove werkzoekenden

BRUSSEL 20/04 14:09 (BELGA) 

Een werkzoekende drietalige doctor in de wetenschappen kreeg van een VDAB-bemiddelaar de raad in een beschutte werkplaats aan de slag te gaan. De vrouw is doof. Ook een andere dove werkzoekende kreeg enkele jaren geleden het advies in een beschutte werkplaats te gaan werken, blijkt uit getuigenissen in De Standaard. VDAB betreurt die gang van zaken en zal de zaak grondig onderzoeken.

Toen de academica opmerkte dat ze de beschutte werkplaats geen goed idee vond, verwees de VDAB-bemiddelaarster haar door naar een GTB-dienst, die specifiek mensen met een arbeidshandicap ondersteunt in hun zoektocht naar werk. "Daar was de houding beter en zagen ze bovendien meteen in dat ze me niet konden helpen. De eerste VDAB-bemiddelaarster heeft naar mijn gevoel niet grondig nagedacht over mijn capaciteiten, maar alleen naar mijn niet-werkende oren gekeken. Ik vraag me nog steeds af of ze mijn cv wel grondig gelezen heeft", luidt de uitleg in De Standaard.

VDAB zit verveeld met de zaak. "VDAB benadert werkzoekenden vanuit een positief perspectief. We focussen op de competenties van mensen, van hetgeen ze kennen en kunnen. We kijken voorbij de beperkingen van mensen. Daarom juist betreuren we wat zij heeft ervaren", luidt het in een schriftelijke reactie van de Vlaams arbeidsbemiddelingsdienst. "We gaan deze case dan ook grondig onderzoeken, om onze dienstverlening verder te verbeteren. Want elke werkzoekende verdient het om beoordeeld te worden op basis van zijn talenten en competenties."

"Het is zeker niet zo dat VDAB en zijn partners alle werkzoekenden met een handicap naar een beschutte werkplaats willen sturen", klinkt het ook. "Integendeel, de laatste jaren werd fors geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat enkel mensen die echt nood hebben aan een dergelijke vorm van werk, er ook toegang toe kunnen krijgen." Een drietalige doctor in de wetenschappen zou "in geen geval" automatisch recht krijgen om in een beschutte werkplaats te gaan werken. "Een screening, waarin alle elementen van het functioneren bekeken worden, zou op dit moment niet eens opgestart worden, juist omdat de werkzoekende zelf nog heel actief bezig is met solliciteren."

Pas wanneer zou blijken dat, ondanks alle pogingen, er totaal geen succes is, zal de VDAB-bemiddelaar gerichter en samen met de werkzoekende gaan onderzoeken wat er aan de basis ligt van de mislukkingen. VDAB wijst op het bestaan van verschillende financiële compensaties. "Zo vergoedt VDAB apparatuur of aanpassingen aan werkplekken die nodig zijn om personen met een arbeidshandicap hun job goed te laten doen. Zijn er andere vormen van compensatie nodig, in de vorm van bijvoorbeeld extra begeleiding, of hulp van collega's, dan kan VDAB een recht op een Vlaamse Ondersteunings Premie toekennen aan de werkzoekende en kan de werkgever een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid om die extra kosten te vergoeden." Specifiek voor dove personen, vergoedt VDAB ook de inzet van tolken Vlaamse Gebarentaal.

Meer informatie: 

Shaireen Aftab
woordvoerder VDAB
Tel: 02 506 12 34
Gsm: 0486 95 14 49